Nemcsak divatos, de nagyon egészséges is a kókuszolaj. Manapság, aki kicsit is szeretné megreformálni étkezési szokásait, kókuszolajat használ. Igazi szuperélelmiszer, a kórokozók elleni harc egyik elengedhetetlen kelléke. A trópusokon őshonos kókuszpálma magjának szárított beléből kisajtolt növényi olaj, maga a szárított nyersanyag. Egyes kutatások szerint a kókuszolajat fogyasztó népek a legegészségesebbek a világon. A polinéziai Tokelau és Pukapuka szigeteken élők már generációk óta fogyasztják rendszeresen. Beszédes adat, hogy ezeken a területeken egyáltalán nem jellemző az elhízás vagy éppen a szív- és érrendszeri megbetegedések magas aránya.
Íme néhány ok, amiért mindenféleképpen érdemes fogyasztani:
- Segít felvenni az Alzheimer-kór ellen a harcot, ugyanis serkenti az agyműködést.
- Megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
- Gyulladáscsökkentő hatású.
- Segít a rák megelőzésében és kezelésében.
- Antibakteriális hatású.
- Javítja a memóriát és az agyműködést.
- Növeli az anyagcserét.
- Kiváló energetizáló hatással bír. Sok hosszú távú versenyző, egy-egy megmérettetés előtt összekever egy evőkanál kókuszolajat, egy evőkanál chia-magot és egy evőkanál mézet.
- Javítja az emésztést, csökkenti a gyomorfekély kockázatát.
- Javítja a bőr problémákat.
- Megakadályozza az ínybetegségeket és a fogszuvasodást.
- Segít a súlycsökkentésben.
- Öregedésgátló hatással bír.
- Segíti megőrizni a szervezet hormonegyensúlyát.
- Segít megelőzni a candidát és a különböző gombás fertőzéseket.
Az egészséges táplálkozás híve vagyok, úgy gondolom, az étkezésünkkel sokat tehetünk testi-lelki jóllétünkért. Azt is be kell vallanom azonban, hogy soha nem mondanék le egy-egy hamburger, pizza vagy tészta okozta örömről. Néha-néha ez is belefér, de ha mindig csak egy picit változtatunk a bevitt élelmiszerek minőségén, már sokat teszünk magunkért. Egy idő után pedig azon kapjuk magunkat, hogy megfelelően étkezünk.
(Az írás 2017. február 1-jén jelent meg.)