Kókuszolaj, az igazi szuperélelmiszer (Felidéző)

ápr. 20., 2017

Kókuszolaj, az igazi szuperélelmiszer (Felidéző)

Nemcsak divatos, de nagyon egészséges is a kókuszolaj. Manapság, aki kicsit is szeretné megreformálni étkezési szokásait, kókuszolajat használ. Igazi szuperélelmiszer, a kórokozók elleni harc egyik elengedhetetlen kelléke. A trópusokon őshonos kókuszpálma magjának szárított beléből kisajtolt növényi olaj, maga a szárított nyersanyag. Egyes kutatások szerint a kókuszolajat fogyasztó népek a legegészségesebbek a világon. A polinéziai Tokelau és Pukapuka szigeteken élők már generációk óta fogyasztják rendszeresen. Beszédes adat, hogy ezeken a területeken egyáltalán nem jellemző az elhízás vagy éppen a szív- és érrendszeri megbetegedések magas aránya.

Íme néhány ok, amiért mindenféleképpen érdemes fogyasztani:

  • Segít felvenni az Alzheimer-kór ellen a harcot, ugyanis serkenti az agyműködést.
  • Megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
  • Gyulladáscsökkentő hatású.
  • Segít a rák megelőzésében és kezelésében.
  • Antibakteriális hatású.
  • Javítja a memóriát és az agyműködést.
  • Növeli az anyagcserét.
  • Kiváló energetizáló hatással bír. Sok hosszú távú versenyző, egy-egy megmérettetés előtt összekever egy evőkanál kókuszolajat, egy evőkanál chia-magot és egy evőkanál mézet.
  • Javítja az emésztést, csökkenti a gyomorfekély kockázatát.
  • Javítja a bőr problémákat.
  • Megakadályozza az ínybetegségeket és a fogszuvasodást.
  • Segít a súlycsökkentésben.
  • Öregedésgátló hatással bír.
  • Segíti megőrizni a szervezet hormonegyensúlyát.
  • Segít megelőzni a candidát és a különböző gombás fertőzéseket.

Az egészséges táplálkozás híve vagyok, úgy gondolom, az étkezésünkkel sokat tehetünk testi-lelki jóllétünkért. Azt is be kell vallanom azonban, hogy soha nem mondanék le egy-egy hamburger, pizza vagy tészta okozta örömről. Néha-néha ez is belefér, de ha mindig csak egy picit változtatunk a bevitt élelmiszerek minőségén, már sokat teszünk magunkért. Egy idő után pedig azon kapjuk magunkat, hogy megfelelően étkezünk. 

(Az írás 2017. február 1-jén jelent meg.)

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások