Mag, bor, csoki, tündérek – így ünneplik a Valentin-napot a nagyvilágban (Felidéző)

febr. 14., 2018

Mag, bor, csoki, tündérek – így ünneplik a Valentin-napot a nagyvilágban (Felidéző)

Ti ünneplitek a Valentin-napot? Hazánkban ambivalens a megítélése, sokan azt gondolják, hogy ez nem a mi kultúránk része, azonban vannak olyanok is, akik ilyenkor elviszik párjukat vacsorázni, megajándékozzák szerelmüket.

Ha ellenkezünk is Szent Bálint napja ellen, tudnunk kell, hogy nekünk is vannak szokásaink erre az ünnepre. Régen úgy tartották, hogy február 14-én kilenc magú almát kell enni, a magokat bele kell tenni a kiszemelt férfiú zsebébe, aki ettől biztosan belénk szeret. Ha tartunk macskát, akkor mindenféleképpen hívjuk át álmaink lovagját, mert ha a cicánk hozzádörgölőzik, akkor a fiú abból a házból fog megnősülni.

A szerelmesek napját a világ különböző pontjain más-más módon ünneplik.

  • Argentínában a párok nemcsak Valentin-napon kedveskedhetnek egymásnak, hanem júliusban is, amikor a „Sweetness Weeket” (édesség hete) tartják, amikor egy-egy nyalánkságot csókra lehet cserélni. Ezt a szokást 1989-ben vezették be az édességgyárak egyfajta marketingeszközként.
  • Bulgáriában február 14-e Szent Trizon Zarezan napja. A papnak volt egy saját szőlőbirtoka. A monda szerint egy nap kiment a saját területére, ahol megjelent neki Szűz Mária. Trifon megkérdezte tőle, ki a fia igazi édesapja. Mária nem értette a tréfát, így arra ítélte Trifont, hogy a saját metszőkésével vágja le a saját orrát, így lett ő Trifon Zarezan, azaz a „megvágott” Trifon. Dekiosz császár keresztényüldözése idején Trifont elfogták és Nikeába hurcolták. Válogatott kínzásokkal akarták rábírni, hogy tagadja meg keresztény hitét, ő azonban állhatatos maradt, ezért lefejezték. A bolgároknál február 14-e a bor napja lett, ezért ezen a napon a szerelmesek helyi nedűvel koccintanak.
  • Romániában kétszer is ünnepelnek a szerelmesek: egyszer február 14-én a Valentin-napot, majd február 24-én Dragobete ünnepét. Dragobete-t a szerelem támogatójaként tartja számon a román hagyomány, és úgy tartják, hogy akik február 24-én találkoznak, egész évben szerelemben élnek. A legenda szerint Dragobete, aki egy jóképű, nyughatatlan és heves ifjú volt, „szerelemtől ittasan” sétált az erdőben, tündérektől körülvéve. Ezek a tündérek varázsszavakat suttogtak a szerelmes ifjak fülébe, amelyekkel aztán meghódíthatták kiválasztottjaikat. 
  • Kínában a kínai holdnaptár hetedik hónapjának hetedik napján ünnepelnek a szerelmesek. Ekkor minden kínai lány azért imádkozik, hogy okos, ügyes asszony váljon belőle, aki boldogan élhet élete párjával. Délután sok gyümölcsöt és süteményt fogyasztanak a szabad ég alatt – Zhinut, a szövőlányt várják, aki a legenda szerint a mennyből leszállva a Földön találja meg az igaz szerelmet. A nap nyugtával aztán a távoli éjszakai égboltot bámulja minden lány és asszony, felidézve magukban a szent Zhinu történetét.
  • Brazíliában a szerelmesek napját június 12-én tartják, a házasság védőszentjének névnapján. A téli időszak inkább a karneválról, a bujaságról és a szenvedélyről szól.
  • Japánban február 14-én a nők ajándékozzák meg a férfiakat. Saját kezűleg készített bonbonokat adnak a párjuknak, főnöküknek, munkatársaiknak. Azonban kedvességük nem marad viszonzatlanul, egy hónappal később, március 14-én az erősebbik nem képviselői adnak fehér csokit a szebbik nem tagjainak.
  • Dél-Koreában hasonlóan a japán szokásokhoz, február 14-én a nők csokoládét ajándékoznak a férfiaknak, a férfiak pedig március 14-én viszonozzák ezt egy nem csokoládétartalmú édességgel. Akik sem Valentin-napra, sem a március 14-ei „Fehér napra” (White Day) nem kaptak semmit, ismét egy hónappal később tartják az úgynevezett „Fekete napot” (Black Day), amikor is Jajangmyeon (자장면) nevű, fekete szósszal készült tésztaételt fogyasztanak.

 

(Cikkünk 2016. február 14-én jelent meg.)

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások