Mobilt Kínából? Miért ne?

febr. 6., 2017

Mobilt Kínából? Miért ne?

Bármilyen telefont veszünk - még a legnevesebb gyártók készülékei is - legalább részben Kínában készülnek. Akkor miért ne nézzünk körül a kínai piacra készült, kínai gyártók által kínált mobiltelefonok között? Ma már a világ másik végéből is megkaphatjuk a készüléket 2-3 héten belül, postaköltség nélkül, az ára pedig akár harmada a hasonló tulajdonságokkal rendelkező, itthon kapható készülékekhez képest. Még akkor is megéri számításba venni ezt a lehetőséget, ha sem részletfizetést, sem szolgáltatói kedvezmény nem jár mellé.

Három évvel ezelőtt rendeltem Kínából egy felső-középkategóriás telefont, amelyhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező készüléket hazai viszonylatban - alsó hangon - kétszer annyiért kaptam volna. Még úgy is jóval olcsóbbak lehetnek ezek a készülékek az itthon kaphatóaknál, hogy az országba érkező minden csomagot megröntgeneznek, és ha szükséges, fel is bontanak: ha az értéke 22 euró (kb. 6800 Ft) felett van, akkor ÁFA-fizetési kötelezettség terheli a megrendelőt (ami jelenleg 27%), ha pedig 150 euró (kb. 46 000 Ft) feletti az értéke, akkor vámot is kell fizetni utána. Az összeghatárba nem számít bele az esetleges szállítási költség, viszont a vámkezelésnek van néhány ezer forintos díja. Nekem is kellett annak idején áfát fizetnem, de még így is megérte. A készülék a mai napig használatban van, és működik.

A telefonok angol nyelvű alapbeállítással érkeznek, európai szabványnak megfelelő töltővel. Az Android rendszer kezeli a magyar nyelvet, így attól nem kell tartanunk, hogy a készülék csak kínaiul tud kommunikálni. Arra viszont figyelni kell, hogy a 3G-szabványa WCDMA legyen, ugyanis az SCDMA-s telefonokkal lemondhatunk a 3G-s és 4G-s internetről.

Olyan webshopot válasszunk, ahol lehet PayPallel fizetni! Ez plusz garanciát ad, mivel a telefon árát előre kell elutalnunk: a PayPal biztonságos rendszerét használva a pénzünk bizonyosan visszakerül a számlánkra, ha a telefon esetleg nem érkezne meg, ráadásul így nem kell kiadnunk a bankkártyánk adatait.  

A telefon kiválasztásához szükség lesz valamennyi angoltudásra: rá kell szánni az időt arra, hogy akár angol nyelvű véleményeket, topikokat olvassunk az adott készülékekről. Ez jó kiindulási pont lehet, ne sajnáljuk rá az időt és az energiát! Kínában az a trend, hogy a telefonok nagyméretűek és több SIM-kártyát kezelnek, de akkor se lepődjünk meg, ha olyan készülékre bukkanunk, ami mini projektorral, dupla kijelzővel vagy akár 6000 mhA-s akkumulátorral van felszerelve.

A vásárláskor kapott “követőkóddal” ellenőrizhetjük, hogy éppen merre jár külföldről rendelt pakkunk. Van olyan eset, amikor az útja valahol megszakad. Ha ez Magyarországon történik, a Magyar Posta teljesíti kártérítési kötelezettségét, ám ez némi utánajárást igényelhet. Addig ugyanis, amíg a csomag a kezünkbe nem kerül, az eladó tulajdonát képezi. A posta által írt, angol nyelvű igazolást el kell juttatni az eladónak, aki lemond a javunkra az összegről, így juthatunk vissza a pénzünkhöz. Azt is tudni kell, hogy a kínai webshopok kezelői sokszor elég rosszul kommunikálnak angolul, ezért egyszerűen kell fogalmaznunk ahhoz, hogy megértsenek. Általában segítőkészek, fel kell készülnünk arra, hogy egészen más kultúrájú, más értékrenddel bíró népről van szó: ha a piros készülék helyett rózsaszín érkezik, és ezért reklamálunk, nem fogják érteni, mi a problémánk, hiszen a terméket megkaptuk. Azt is jó tudni, hogy támadással, fenyegetéssel nem sokra megyünk náluk, de ha csalódottságunkat, szomorúságunkat fejezzük ki, személyes ügynek fogják érezni, hogy megoldást találjanak a problémánkra.

Bár általában jár a telefonra az 1 év jótállás, ennek érvényesítése nem egyszerű. Egyrészt, hiába érkezett ingyenes postaköltséggel a csomag, visszaküldeni már csak a magyar postai díjszabással tudjuk: akár tízezer forintot is meghaladó postaköltséggel számolhatunk. A több hónapnyi átfutási idő mellett a csere vagy javítás után visszaküldött telefon után ráadásul ismét fizetnünk kell a vámon is. Vannak azonban már itthon olyan szervizek, amelyek kifejezetten kínai okostelefonok szervizelésére szakosodtak, alkatrészt pedig gyakran tudunk rendelni a telefonhoz (az eredeti webshopból, vagy akár az eBayről) fillérekért. Jóval olcsóbb és hatékonyabb, ha így oldjuk meg a szervizelést.

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások