Különleges ízek és állagok tökéletes kombinációja; igazi villantós desszert, egyszerű alapanyagokból, sütés nélkül. Ezt a desszeretet egy étteremben ettem, és ízminta, illetve leírás alapján álmodtam meg. "Citrusos mascarpone golyók, édes kekszmorzsával, karamellizált mandulforgácsban meghempergetve, málnás tejföllel tálalva” volt a leírás. Elég jól sikerült a saját verzióm, azóta sokszor elkészítettem már, és eddig mindenkit lenyűgözött.
Hozzávalók: (kb. 12 darabhoz)
- kb. 10 dkg darált keksz (bármilyen édes, omlós keksz vagy háztartási)
- 1 nagy narancs reszelt héja és felének leve
- fél citrom leve és reszelt héja
- néhány csepp vérnarancs aroma (elhagyható)
- ízlés szerint porcukor, esetleg édesítő (5-7 dkg körüli)
- egy csipet só
Beforgatáshoz:
- kb. 10 dkg mandulapehely (vagy forgács)
- 1 ek porcukor (elhagyható, csak akkor bukjuk a karamellizálást)
Öntethez:
- 1 nagy pohár tejföl
- 5-10 dkg málna (lehet más, pikáns-piros gyümölcs is vagy vegyesen)
- 2-4 ek méz vagy porcukor (ne édesítsük túl)
- vagy (bolti) málnás joghurt
A mascarpone-t kikeverjük a cukorral, citromlével, narancshéjjal és lével, aromával, a csipet sóval és végül hozzáadjuk a kekszet, jól kidolgozzuk, hogy könnyen formálható, homogén masszát kapjunk. Hűtőben pihentetjük legalább fél órát.
Közben a mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk. Amikor már elkezd pirulni, rászitáljuk a porcukrot és összeforgatjuk, amíg a cukor megkaramellizálódik. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, és ha kihűlt, egy olyan edénybe rakjuk, melyben meg tudjuk majd hempergetni a mascarpone golyókat. (Én egy picit mostanában durvára is zúzom a lapocskákat, így több ragad rá.)
A málnát összetörjük villával, vagy le is turmixolhatjuk, izlés dolga, hogy mennyire darabos öntetet akarunk. Kikeverjük a tejfölt a cukorral és a málnával. Gyönyörű, élénk rózsaszín szószt kapunk. Kis tálakba kanalazzuk, vagy egy nagy tál aljára.
Pihentetés után, evőkanálnyi adagokat veszünk a masszából és - ha ragad - vizes kézzel gombócokat formálunk, megforgatjuk a mandulában és a málnás szószba ültetjük őket. Újabb fél órára hűtőbe tesszük, de azonnal is fogyasztható. Sőt, ha azt szeretnénk, hogy a mandula ropogós maradjon, elég beforgatni közvetlenül tálalás előtt!
Idő, illetve alapanyag szűkében, a málnás tejfölt kiválthatjuk kész, málnás joghurttal is. Illetve bármilyen más bogyós gyümölcs is tökéletes hozzá, akár vegyesen is.
Elkészítési idő: kb. 25 perc + hűtés
Mrs Lipton blogja, remek receptekkel: ITT.