Néha tedd félre a netet! Jöjjön a digitális detox!

márc. 29., 2018

Néha tedd félre a netet! Jöjjön a digitális detox!

Vajon meddig bírnánk internet nélkül? Gyanítom, egy-két napnál többet biztosan nem, ha egyáltalán addig menne. Balin most a kormány rendelte el az internet elcsendesítését egy teljes napig. A szigetországban egy napig tartó teljes netcsöndet rendeltek el egy friss kormányrendelkezés nyomán azért, hogy egyik legfontosabb eseményüket, a Nyepit valóban korhű módon éljék meg a lakosok. A Day of Silence, vagyis a Csend napja a balinéz hindu újév kezdete, amelyet március végén, április elején ünneplik meg a szigetország lakói, idén március 17-re esett ez a nap - írta a HVG. A lakosok csak telefonálni és SMS-ezni tudtak a telefonjukkal.

Azt hiszem, Magyarországon is rendkívül hasznos lenne egy ilyen rendelkezés. Én személy szerint, csak akkor netezek kevesebbet, ha éppen nyaralok. Azért akkor sem hagyom el teljesen, de általában csak reggel és este nézek rá a telefonomra.

Hiába próbáljuk elkerülni, sokszor akkor is inkább a telefonunkkal törődünk, amikor nem kéne, az az első és utolsó dolog a napunkban az, hogy végigpörgetjük a közösségi oldalakon a felületeinket, valljuk be, munka közben is rá-rá pillantunk a készülékünkre. Sokszor akadályozza a szociális életünket, a hatékonyságunkat, a közlekedésünket, a mindennapjainkat. Az is világos, hogy nem vonhatjuk ki magunkat a digitális világból, hiszen ott is zajlik az élet, a munkahelyünkön már szinte csak levelezünk, a barátainkkal a közösségi oldalakon tartjuk a kapcsolatot, de például nekünk az iskolával kapcsolatos információk is ott jelennek meg. Nem szállhatunk ki, de néha elhatározhatjuk, hogy digitális detoxot tartunk.

Íme néhány érv az internet mellőzésére egy-egy napra:

  1. Többet és jobban tudunk egymásra koncentrálni a szeretteinkkel, barátainkkal. Könnyebben elmélyülhet a beszélgetés. Közelebb tudunk egymáshoz kerülni.

  2. A digitális detox napján biztosan jobban alszunk, hiszen nem az lesz a nap utolsó mozzanata, hogy végigpörgetjük az üzenőfalunkat, és a képernyőt bámuljuk.

  3. Igazán el tudunk merülni a könyvben, amit éppen olvasunk. Velem például számtalanszor előfordul, hogy félbeszakítom az olvasást, mert éppen jön egy üzenetem, vagy csak kíváncsi vagyok, hogy mi történt a nagyvilágban.

Néha állítsuk repülő üzemmódra a telefonunkat és csak élvezzük az életet.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások