Nem baj, ha a karriered hibákkal kezdődik, csak tanulj belőle!

jan. 9., 2018

Nem baj, ha a karriered hibákkal kezdődik, csak tanulj belőle!

Már 17-18 évesen elkezdtem dolgozni és mindenféle munkát végeztem. Voltam virágáruslány, dolgoztam gyorséttermekben, hostessként, könyvelőirodában, rendeztem szülinapi bulikat. Az újságírás viszont szinte mindig jelen volt. Ma már úgy érzem elrontottam, ha újrakezdhetném teljesen másképp csinálnám. Diákként úgy gondoltam, nekem nem jár jobb munka, örüljek, hogy egyáltalán egy gyorsétteremben alkalmaznak, nem próbálkoztam komolyabban írással, vagy bármilyen olyan munkával, amiről álmodoztam, azt hittem az csak a különlegeseknek jár. Önbizalom hiányában eszembe sem jutott, hogy elkezdjem megvalósítani a vágyaimat. Bár gyakornokként folyamatosan írtam, főállásban csak 26 évesen kezdtem újságírással foglalkozni.

Sokáig azt hittem mindent el kell vállalnom, hogy meg tudjak élni, nem baj, ha adminisztrátor vagyok, legalább minden hónapban jön a fizetés. Ma már nem ezt tenném, próbálnék hinni magamban és abban, hogy nekem is sikerülhet az, ami másoknak is - a kezdetektől azzal próbálnék foglalkozni, ami érdekel. Szerencsés vagyok, mert 10 éve írok, és ebből hét évig főállásban végezhettem ezt a munkát és a jövőben is ezzel szeretnék foglalkozni.

Sokan nem úgy kezdjük a karrierünket, ahogy kellene. A Mydomaine nevű portálnak sikeres nők nyilatkoztak arról, milyen hibákat követtek el, és vallják, hogy ezekre a melléfogásokra szükség volt a fejlődésükhöz.

Jana Williams, a Jana Williams Photography alapítója karrierje elején mindent úgy szeretett volna csinálni, ahogy mások. Csak a félelem és a verseny vezette. Aztán rájött, hogy a gyakorlás több, mint elég és arra is rádöbbent, minden művésznek megvan a maga stílusa. A felismerésre elindult a karrierje is. Manapság, ha talál valamit, ami beválik, rögtön megosztja másokkal, a kollégáival. Úgy véli, az inspiráció kell, hogy motiváljon, nem a félelem és a verseny.

Sophia Amoruso, a #GirlBoss írója és a Nasty Gal alapítója azt mondta, hét évvel ezelőtt szinte senki nem vette volna komolyan. Aztán öntudatosabbá és önkritikusabbá vált, majd megtanulta értékelni azt, amije van.

Drew Berrymore színésznő nehéz gyermekkoráról beszélt. Azonban ma már nem bánja, hogy korai éveiben sanyarú sorsa volt, megpróbált ebből előnyt kovácsolni a karrierjében és a magánéletében is. Ő már biztosan nem lesz olyan szülő, amilyenek az övéi voltak.

Biztos, hogy mindenki követ el hibákat, de indulhatunk bármilyen hátrányból, mégis tanulhatunk és profitálhatunk belőle.  

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások