Nem, nem őrültem meg, hogy a nyár egyik alapélelmiszerét akarom rátok erőltetni. Magyar strand, horgásztó vagy fesztivál elképzelhetetlen egy lángosos bódé nélkül. De sajnos a jó lángos meglehetősen ritka. A tóparti lángosbüfék is áldozatul esnek az „egy nyár alatt szeretnék milliomos lenni” mentalitásnak, így ezen étel „nagyüzemi” típusa általában papírvékony, olajban tocsogó és száraz. S ezen a vízzel bőven felhigított tejföl (vagy inkább tejfölös víz?) és a szinte narancssárga, sajtjellegű készítmény sem igen segíthet.
De a lángos nemcsak rettenetes lehet. Ha otthon készítjük, igenis megadhatjuk a módját. Lehet szabad szemmel is érzékelhető magassága, lehet puha és tartalmas, s nem feltétlenül kell az olajnak sem dominálnia.
Az én változatom most a krumplis verzió. Ne ijedjetek meg, egyáltalán nem hosszú idő az elkészítése, s ha épp nem slankít a család, remek nyáresti vacsora. Akár van vízpart a közelben, akár nincs.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 nagyobb szem krumpli
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- só
- reszelt sajt
- tejföl
- zúzott fokhagyma
Elkészítés:
A krumplit meghámozom, felkockázom, s enyhén sós vízben puhára főzöm. Ha megfőtt, leszűröm, s hagyom kihűlni. Ha kihűlt, villával összetöröm.
A tejet egy kávéskanál cukorral meglangyosítom (fontos, hogy tényleg langyos, és ne forró legyen. Belemorzsolom az élesztőt, s 5 percre letakarom, hogy felfuthasson a tejben.
A liszthez keverem a krumplit, a tojást, az élesztős tejet, majd homogén masszává gyúrom. Meleg helyen letakarva hagyom egy kicsit kelni. Kis gombócokat tépek a tésztából, lapostányér nagyságúra nyújtom, de vigyázok, hogy inkább kisebb legyen a lángosom, mint vékony. Bő, forró olajban 2-2 perc alatt mindkét oldalát pirosra sütöm. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetem róla a felesleges olajat. Zúzott fokhagymával megkenem és/vagy sajttal és tejföllel gazdagítom.
A krumplitól nagyon finom, puha lesz. Érdemes kipróbálni, újra fogjátok értelmezni a lángos fogalmát!
Jó étvágyat kívánok!