Nem szülök gyereket! Miért?

dec. 5., 2017

Nem szülök gyereket! Miért?

Ma már nem ciki felvállalni, ha egy nő nem szeretne gyereket. Régebben talán furcsának találtam, nem tudtam azonosulni azzal, ha valakit nem érdekelt a házasság, a családalapítás, de ma már tudom, hogy számos körülmény közrejátszik a motivációnkban. Szerintem leginkább a múltunk, az a csomag, amit otthonról hozunk. Na és persze a változó világ, az, hogy ma az esélyegyenlőség nevében sokszor hajlamosak vagyunk nőként a karrierért mindent beáldozni, vagy például az, hogy nemtől függetlenül nehezen köteleződünk el, nehezen találjuk meg a párunkat. És persze, talán az egyik legfájóbb az egészségügyi akadály, amikor bármit megtennénk, hogy babánk születhessen, de nem lehet.

A Huffington Posttal több nő osztotta meg saját történetét:

A 25 éves social média menedzser, blogger Lizi Legge minden energiáját a karrierjébe szeretné fordítani. Érvelése szerint egy gyermek nem férne bele az életmódjába. Ráadásul úgy érzi nem hagyhatna ki egy évet a munkából, főleg abban a gyorsan változó ágazatban, amelyben dolgozik. Úgy vette észre a környezetében, ha valaki családot alapított, az rendkívüli módon akadályozta a karrierjét. „Régen azt mondták, hogy szívtelen vagyok és nincs bennem anyai ösztön. Azonban sokkal jobb, ha nem vállalok gyereket, annál, mint ha ezt társadalmi nyomásra tenném”.

Emma Sexton, rádiós 41 évesen döntött úgy, hogy nem vállal gyereket. Tizenkilenc éves kora óta tudja, hogy nem szeretne szülni, akkor döntött így, amikor egy televíziós sorozatban egy nevelőszülőknél élő gyermeket hallott mesélni az életéről. Emma Sexton soha nem gondolt arra, hogy gyermeket vállal, de fontolgatja az örökbefogadást. Úgy véli, rengetegen vannak, akik segítségre szorulnak, szeretne valakinek támogatást nyújtani. A rádiós környezetvédelmi okok miatt sem szeretne szülni, úgy gondolja már így is túl sokan vagyunk a Földön, csak erről senki nem beszél. „Látom, hogy nagy öröm világra hozni és felnevelni egy gyermeket, de van más módja is annak, hogy ezt megtapasztaljam”. Volt olyan időszak, amikor a barátai győzködték, hogy biztos meggondolja magát, azonban ő mégsem tette. „Békében vagyok a döntésemmel, és meg tudom mutatni a nőknek, hogy van másik út is”.

Carly Ellen Lee, 29 éves, fogyatékosokkal foglalkozik és blogger, PCOS-szel diagnosztizálták. „Mindig is tudtam, hogy szeretnék gyermeket. Amikor megismerkedtem a férjemmel, ő 21, én pedig 16 éves voltam. Már az első beszélgetésünkön szóba került, hogy később családot alapítunk”. Nyolc évvel ezelőtt, a házasság megkötése után rögtön nekikezdtek a „babaprojektnek”, azonban Carly nem lett állapotos. Kivizsgáltatta magát és kiderült, hogy PCOS-e van. Ezek után mesterséges módszerekhez fordultak, azonban két vetélés lett a vége. „A meddőség gyengévé, bűnössé, szomorúvá, magányossá, depresszióssá, érzelmileg instabillá, összetört szívűvé tett”. Carly úgy érzi nem tudott kiteljesedni.

Sophie Thorne, 31 éves a Twisted Lingerie alapítója, korábban nagyon szeretett volna gyereket, azonban a férje egyáltalán nem. „Szereti az életét és nem tudja elképzelni, hogy megváltozzon.” Amikor a 20-as éveik elején találkoztak, akkor még annyira távolinak tűnt a családalapítás, hogy nem is nagyon beszéltek róla. Amikor megtudta, hogy a férje nem szeretne gyereket, Sophie eleinte nagyon szomorú volt, aztán megbékélt a helyzettel és izgalommal töltötte el egy másfajta jövő víziója. A nő úgy véli, a társadalom elítéli azokat, akik nem vállalnak babát, ráadásul a családja is próbálta rábeszélni, hogy hagyja el a férjét. Ő azonban döntött, marad, mert imádja a férfit.

Ezek a történetek számomra azt bizonyítják, amire csak néhány éve jöttem rá, „az a szabály, hogy nincs szabály”, vagyis sokféleképpen élhetünk és sokféleképpen lehetünk boldogok.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások