Nézz ki jól, legyél jól - saját testsúlyos edzéssel!

ápr. 10., 2018

Nézz ki jól, legyél jól - saját testsúlyos edzéssel!

Ki ne szeretne könnyen, akár otthon is egyszerű módszerrel edzeni? Legkiválóbb lehetőség erre a saját testsúlyos edzés. Hangzásából arra következtethetünk, hogy egy egészséges mozgásformáról van szó, mely izomépítő és egyben karcsúsító is. Valóban egészséges és karcsúsító, sőt az izomméretet is növeli, de nem kell attól tartanunk, hogy hatalmas izomzatunk lesz általa. Azoknak kiváló alternatíva, akik utazás, esküvő vagy éppen a nyári szezon előtt állnak és nincs lehetőségük edzőterembe járni, hiszen bárhol, bármikor alkalmazható gyakorlatokat végzünk saját testsúlyos edzés közben. Mindamellett, hogy hatékonyan fejleszti a mobilitást, koordinációt, a testtartás javításában is eredményes.

Ha látványos változást szeretnél, mindenképpen figyelembe kell venned egy alapvető szempontot. Fontos, hogy mielőtt belevágsz, gondold át az étrendedet és kezdd azzal, hogy az elfogyasztani kívánt mennyiséget csökkentsd a felére, fokozatosan iktasd ki a finomított szénhidrátokat, kerüld a burgonyát, rizst, tésztát. Köretként fogyassz zöldségeket mindenféle formában, bulgurt, kölest, hajdinát. Legyen a menüdben könnyű fehérje, legyen az hús, hal, hüvelyes és tojás. Az étkezési szokásaink közé tartozik a folyadékfogyasztás is, így ne feledkezzünk meg szervezetünk hidratálásáról sem. Érdemes kerülni a szénsavas, cukros italokat, helyettük helyezzük előtérbe a gyógyteákat, tiszta vizet, ásványvizet. Ha unalmasnak tűnne egy idő után a natúr ízvilág, feldobhatjuk italunkat különböző gyümölcsökkel, fűszernövényekkel. Én például nemcsak nyáron, szinte az év bármely szakában szívesen iszom citrommal, mentával a vizemet, így a hidratálás mellett frissítem is magam.

Takács Brigitta

Ha mindezzel megvagyunk, bele is vághatunk. Elárulom, a kedvenc saját testsúlyos gyakorlatom a plank. Többféle változata ismert, egyik leghatékonyabb statikus gyakorlat, ami létezik, hiszen a core izmokat kifejezetten megdolgoztatja. Core izmok alatt a törzs izmait, illetve nagy farizmot, csuklyás izmot és a széles hátizmot értjük. Most már láthatjuk, hogy a plank mennyire multifunkcionális gyakorlat. Eszközhasználat nélkül szinte bárhol, bármikor kivitelezhető. Vagy, itt van például a különféle kihívások, versenyek közkedvelt kardio és zsírégető gyakorlata a négyütemű fekvőtámasz, az úgynevezett burpee. Itt tudni kell megfelelően guggolni, fekvőtámaszt végezni! Ha már a guggolásnál tartunk, érdemes az ízületek védelmére tenni a hangsúlyt és kezdetben alacsony intenzitással, kevesebb ismétlésszámmal dolgozzunk, később fokozatosan emelve.

Mindegyik gyakorlatnál fontos, hogy szabályos testtartást megtartva helyesen kivitelezzük őket, ellenben többet ártunk velük. Számtalan mozgástípust kipróbálhatunk, de olyan mozgásformát válasszunk, amit szívesen csinálunk, és nem azért, mert kell, elvárás, vagy éppen mert divat. A saját testsúlyos gyakorlatokhoz nem kell más, csak a kitartásunk! Itt a tavasz, a jó idő, merészkedjünk a szabadba és próbáljuk ki mire vagyunk képesek!

Brigi Facebook-oldala elérhető ITT.

Takács Brigitta life coach & trainer

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások