Okinava - a halhatatlanok szigetének titka

ápr. 15., 2018

Okinava - a halhatatlanok szigetének titka

Mit tudnak a halhatatlanok szigetén? Valójában semmi különöset, a titok bárki számára elérhető. Ugyan a második világháborúban ez volt a legvéresebb csaták helyszíne, ma már mégis a halhatatlanok szigetének nevezik a japán Okinavát, ott él ugyanis a legtöbb 100 év feletti ember.  Ennek kivizsgálására 1975-ben elindítottak egy projektet is, az Okinawai Százévesekkel Foglalkozó Kutatóprogramot - vagyis az Okinawan Centenarian Studyt.

Hogy mi a titkuk? Az emberi kapcsolatok, a sport, a kertészkedés és az egészséges táplálkozás. Rengeteg zöldséget és gyümölcsöt esznek, étrendjük kalóriaszegény, kevés zsírt és szénhidrátot tartalmaz. És betartják az aranyszabályt: már akkor abbahagyják az étkezést, amikor még nem érzik, hogy jóllaktak. Van, aki vallja, hogy a hosszú életét a gojának, vagyis a keserű dinnyének köszönheti, de van aki minden nap kertészkedik és saját maga termeli meg a napi betevőt.

Az életmód sikerességét bizonyítja, hogy sokan azok közül, akik elköltöztek a szigetről és áttértek a nyugati életmódra, egészségromlással küszködnek. Kutatások szerint 17 évvel rövidebb élettartamra számíthatnak, mint otthon maradt rokonaik. Sajnos Okinavára is elkezdett beszivárogni az egészségtelen életmód, az amerikai katonák ott maradtak a második világháború óta és velük együtt fokozatosan megjelentek a gyorséttermek is, egyre elterjedtebb a vörös hús, a zsíros és sós ételek fogyasztása. Bár a kormány próbálja különböző rendeletekkel visszaszorítani a nyugati étrend beáramlását, a lakosok ízlését elnyerték a műételek.

Ahogy Okinava is mutatja, rengeteget számít az életmódunk. Az egészségünk nemcsak a génjeinken, hanem rajtunk is múlik.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások