Öt idézet Hosszú Katinkától, melyet nem csak sportolóknak érdemes megfogadniuk

aug. 10., 2016

Öt idézet Hosszú Katinkától, melyet nem csak sportolóknak érdemes megfogadniuk

Az egyik legtöbbet emlegetett név manapság hazánkban Hosszú Katinkáé, aki halmozza az aranyakat a riói olimpián. Sikereiről az elmúlt években sokat hallottunk, azonban azt kevesen tudják, hogy miért kiemelkedő az ő története.

Hosszú Katinkának ez már a negyedik olimpiája, az első három alkalommal nem szerzett érmet. A 2009-es római világbajnokságon megnyerte a 400 vegyest, és ettől a pillanattól kezdve a magyar sportközvélemény úgy tekintett rá, hogy a 2012-es londoni olimpia első számú esélyese készül fel Amerikában. A magyar lány római győzelme után elárulta, hogy a számára sikertelen pekingi olimpiát követően abba akarta hagyni az úszást – írta az origo.

„Elegem lett a faltól falig hosszakból, kissé belefásultam abba, hogy odahaza egyedül úsztam. A Los Angeles-i ösztöndíj mindent megváltoztatott körülöttem. Szeptembertől a Dél-kaliforniai Egyetem hallgatója vagyok, olyan úszócsoportba kerültem, amelynek tagja például az olimpiai bajnok Rebecca Soni. Megint volt értelme úszni, megszerettem újból, visszatért az életkedvem, valósággal újjászülettem, élveztem és élvezem az egész új helyzetet, különösen, hogy a római vb igazolta: jó úton járok" – mondta Hosszú, aki ekkor Dave Salo edzéseit látogatta, és szinte vakon hitt mesterében.  

A négy évvel ezelőtti olimpián 400 vegyesen a negyedik, 200 vegyesen a nyolcadik, míg 200 pillangón a kilencedik helyen végzett. Dave Salo ezek után azt mondta neki, nyisson inkább szépségszalon Budapesten, mert ott egészen biztosan nagyobb sikere lesz, mint a medencében. Ekkor lépett a képbe Shane Tusup, aki egyébként már 2008 óta Katinka párja volt. A férfinak alig volt tapasztalata, azt azonban tudta, hogy úgy építheti fel párja önbizalmát, ha Katinka minél több versenyen elindul és győz.

A magyar úszókra korábban egyáltalán nem volt jellemző, hogy a felkészülési időszakban sokat versenyezzenek. Hosszú és férje azonban szinte minden világkupa versenyre elutazott, és Katinka általában temérdek arannyal tért haza. A folytatást pedig már ismerjük. Katinka nem adta fel, vért, verejtéket nem sajnálva küzdött és nyert.

Íme öt idézet tőle, ami jól tükrözi életfilozófiáját:

1. „Korábban mindig féltem a kudarctól, attól, hogy valami nem úgy fog sikerülni, mint ahogy elterveztem. És ezt sikerült kiiktatni, mert a kudarcból egyelőre mindig sokkal többet sikerül tanulnom, mint a győzelmekből.”

2. „Minden, ami megtörténik, annak oka van. Akár jó, akár rossz. És lehet, hogy nem hisszük el, de igenis fordulhat a kocka!”

3. „Van, aki szeret, van, aki utál, attól függ, mit akarnak látni benned. Légy önmagad, csak így tudhatod meg, ki kedveli azt, aki valójában vagy!"

4. „Nem a probléma a probléma, hanem a hozzáállásod a problémához a probléma."

5. „Minden nézőpont kérdése! Semmi sem csak fekete vagy fehér.”

(Kép forrása: nemzetisport.hu)

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások