Párkapcsolati problémákhoz és személyiségzavarhoz vezethet a túl sok szelfizés (Felidéző)

ápr. 3., 2018

Párkapcsolati problémákhoz és személyiségzavarhoz vezethet a túl sok szelfizés (Felidéző)

Ma már nem tudunk úgy öt métert menni az utcán, hogy ne találkozzunk valakivel, aki éppen szelfizik. A karácsonyi vásárban például állati népszerű volt a karácsonyfa, körülötte mindig álldogállt 5-10 ember, aki éppen magát fotózta. Sejtjük, hogy az nem biztos, hogy normális, ha valaki állandóan szelfizik, majd meg is osztja valamilyen közösségi oldalon. Két kutató egyenesen azt állítja a szelfizés mentális betegség. Az International Journal of Mental Health and Addiction egy skálát állított fel arra, hogy mérni lehessen, kinél milyen súlyos a kór.

ITT a tesztet is kitölthetjük és megtudhatjuk, van-e gondunk az „önfotózással”, vagyis szenvedünk-e "szelfitiszben".

Mi a gond a túlzásba vitt szelfizéssel?

Szakemberek szerint nárcizmushoz vezethet, amely egy olyan személyiségzavar, melynek során az egyén saját magát helyezi előtérbe, és azt, hogy mások hogyan látják, csodálja magát, a külsejét, az intellektusát, mindent, ami ő.

Káros a szelfi, hiszen többen halnak meg önmaguk fotózása közben, mint cápatámadásban.

A túl sok szelfi állítólag árt a szépségünknek. Dr. Simon Zoakei, a Harley Street Clinic igazgatója szerint károsítja a bőrt az a kékes fény, ami a képernyőről süt az arcunkba.

Súlyos önbizalomhiányra utalhat. Az, aki nem elégedett magával, mindenféle illúziókba kapaszkodik, szüksége van a folyamatos pozitív visszajelzésre. Ezt például úgy tudja elérni, hogy állandóan szelfizik, felteszi a közösségi oldalra és várja a lájkokat.

Egyes kutatások szerint párkapcsolatokat is tönkretehet a túlzásba vitt szelfizés és képmegosztás, hiszen elidegenítheti a párokat és féltékenységhez vezethet.

Itt is igaz a mértékletesség elve: szelfizhetünk, de ne vigyük túlzásba!

(Cikkünk 2018. január 10-én jelent meg.) 

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások