Szexi vagy ciki a szeplő? Te mit gondolsz?

jún. 2., 2016

Szexi vagy ciki a szeplő? Te mit gondolsz?

A tavasz távoztával és a nyár beköszöntével újabb aktuális témát hoztam nektek. A szeplők, a májfoltok sok ember életét megkeserítik, bár sok férfi szerint szexi az enyhén szeplős arc, de a nők körében (ön)utálatot is kiválthat.

A bőrt színező barna vagy fekete festékanyag a melanin. Elsődleges funkciója a bőr védelme az ultraibolya sugárzás ellen. Öröklött adottságaink, a napon való tartózkodás mértéke határozza meg, hogy egyénenként mennyi melanin termelődik a szervezetünkben. Minél több termelődik – evidens - , annál sötétebb lesz a bőrünk. Azonban számtalan eset van, amikor a melanociták működésében zavar keletkezik, így pigmentációs zavarok mutatkoznak a bőrünkön is: az ilyen zavar eredményei a szeplők és a májfoltok.

Szeplők: 

A szeplők lokalizált melaninlerakódások. Ártalmatlan pigmentációs zavar, kezelést nem igényel. Kerek vagy ovális formájúak, átlagosan 30 db található a testünkön. Na, de ez az a szám, ami folyton és egyénenként változik. Valakinél a fele sem lelhető fel, valakinél pedig több száz vagy összeszámolhatatlan a mennyisége. A szőkékre és a vörösökre jellemző inkább, a szeplősödésre való hajlam rendszerint öröklött. A napon való tartózkodáskor javallott a fényvédő krém használata, mivel a nap hatására megsokszorozódhat a számuk és sötétedhetnek is. Ahogy fentebb említettem, ártalmatlan, inkább csak zavaró tényező egyes embereknek. A nők nyáron is használható sminkkel, a nők és a férfiak egyaránt vagy halványító krém használatával némileg orvosolhatják a problémát.

Elszíneződés:

Kloazmának vagy melazmának nevezett pigmentációs zavar, foltokban jelentkezik, világosbarna elszíneződés. Legtöbbször az orron és az orcákon, ritkábban a homlokon mutatkozik meg.

Legtöbbször terhesség alatt jelentkezik, illetve a fogamzásgátló tabletta szedése esetén, vagy a változókorú nőknél.

Kezelése szükségtelen, ezek a foltok idővel halványodnak, de fontos a napfény kerülése, és a magas SPF számú fényvédőkrém használata.

A nőgyógyászunkkal érdemes egyeztetni, ha azt tapasztaljuk, hogy az antibébi tabletta okozza.

Májfoltok és kezelésük:

A májfoltok világos- vagy vörösesbarna, sima foltok a bőrön. A test bármely tájékán megjelenhetnek, amit nap ér: ilyen az arc, a nyak, a kézfej, a csukló, a váll és a mellkas. Lehetnek szeplő méretűek és több centisek is.

A májfoltok mindenképp az ultraibolya sugárzás következményei. Rendszerint 55 év felett jelennek meg, így öregedési jelnek is tekintik, de manapság nem ritka a 30 év körüli embereknél sem. Az ultraibolya fény túltermelődésre serkenti a bőrben lévő pigmentsejtek működését, így alakulnak ki a szabálytalan májfoltok.

Kezelése:

A májfoltok veszélytelenek, de esztétikailag nem nyújtanak kellemes látványt. Többféle kezelése ismert, de igazán egyik sem 100%-os.

A kor előrehaladtával megnő a májfoltok kialakulásának esélye is

1. Folyékony nitrogénnel való fagyasztás

Ezzel az eljárással leválasztják a bőr felületi rétegét. Ez sajnos nem mindig végezhető precízen, sérülhet az ép bőr is és fehér foltokat hagyhat a kezelés a bőrön.

2. Lézerterápia

Hatásos lehet, és fehér foltok sem maradnak vissza.

3. Halványító krém

Ez csak a világosabb foltokra javasolt, eltüntetni nem fogja őket, de sokat javíthat az állapoton.

4. Retinolsav

Szintén halványít, de nem tünteti el őket 100%-ban.

5. Kémiai peeling

A kémiai peelinggel eltávolítható a bőr felső rétege, a májfoltokkal együtt.

Egy biztos és tényszerű. Akármennyire is hatásosak a kezelések, ezek a foltok a napfény hatására újra és újra kiújulhatnak. Kerüljük a napozást, és ha a szabadban tartózkodunk, mindenképpen kenjük be magunkat fényvédő krémmel. Minden olyan testtájunkat, amit a nap érhet.

 

 

 

 

 

Szabó JuditSzabó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások