Tarts egy kis szünetet! (Felidéző)

febr. 9., 2018

Tarts egy kis szünetet! (Felidéző)

Mostanában annyira felgyorsult az életem, hogy sokszor arra sincs időm, hogy csak egy pillanatra elmélyedjek a gondolataimban. Érzem, hogy ez nagyon nem esik jól, le kell kicsit lassítanom, vissza kell vennem. Egyáltalán nem tudok kreatív lenni, nincsenek ötleteim, nem tudok úgy igazán semmibe belemerülni, mindent rohadt gyorsan kell megcsinálnom, hogy tudjak ugrani a következő feladatomra. Ebben az állapotban nagyon betaláltak egy újságíró gondolatai.

Pico Iyer, utazó, újságíró világjárása közben arra döbbent rá, hogy akkor tud igazán befogadóvá válni, ha nem megy sehova és csak csendben ül. Úgy véli, a nyugalom az, ami meghozza számunkra azt, amire rohanó világunkban leginkább szükségünk van: a pihenést. Azt tapasztalta, hogy nem menni sehova legalább annyira izgalmas, mint elmenni Tibetbe vagy Kubába. Azt tanácsolja, próbáljunk meg félretenni néhány percet naponta, pár napot évente, vagy pár évet az életünkből és töltsük nyugodtan ezt az időt, hogy rájöjjünk, mi mozgat igazán, mi ad örömöt és rádöbbenjünk, a megélhetés és az élet néha két irányba mutat.

Pico Iyer sokat látott utazásai során, de csak a csendes odafigyelés az, ami maradandó élménnyé tette. Egy videóban elmondta, életünk nagy részét a fejünkben éljük, ha igazán meg akarjuk változtatni az életünket, azt a gondolataink megváltoztatásával kell kezdeni. Egyre több időt spóroló eszközünk van, mégis egyre kevesebb az időnk, miközben bármelyik pillanatban kapcsolatba léphetünk valakivel, addig saját magunkkal elveszítjük a kapcsolatot. Pico Iyer elmesélte, munkája során arra döbbent rá, hogy a technológia fejlesztői sokszor távol tartják magukat a technológiától, vagy legalábbis meghúzzák a határokat. A Google központban például kertek és trambulinok is vannak, ahol a dolgozók munkaidejük 20 százalékát eltölthetik. De sokan például hetente egy-kétszer offline napot tartanak, hogy el tudjanak csendesedni. Példaként hozta fel, hogy egy-egy zenei darabban is sok esetben a szünet az, ami teljessé teszi a művet. Pico Iyer negyedévente három napra elvonul egy kolostorba, mert csak így tud újat, kreatívat, örömtelit nyújtani. 

(Cikkünk 2017. december 11-én jelent meg.) 

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások