Tavaszi zöldborsóleves tejszínnel és galuskával

jún. 4., 2016

Tavaszi zöldborsóleves tejszínnel és galuskával

A levesek iránti rajongásom nem csökken, ezért ma is egy zamatos, tápláló leves elkészítését ajánlom nektek! Ezt este, munka után is el lehet készíteni, ez a mennyiség elég egy egész családnak!

Hozzávalók egy 5-6 literes lábasnyi leveshez:

  • kevés olaj (én rizskorpaolajat használok, de a kókuszolaj is tökéletes)
  • egy fej hagyma apróra vágva
  • 1 kg borsó
  • fehér bors, só, egy leveskocka
  • 2 csokor petrezselyem
  • 2-3 tojás
  • liszt
  • 7 dl 20%-os főzőtejszín

Elkészítés:

Kezdjünk a galuskával. Ha sok galuskával szeretjük, nyugodtan mehet ez a mennyiség 3 tojásból készült galuskával, de ha szellősebb, lazább levest szeretnénk, akkor kettő is elég. A tojást felverjük, sózzuk (ahány tojás, annyi nagy csipet só, plusz egy kicsi), majd hozzáadjuk a lisztet. Sokat. Kemény galuska a cél, tehát vizet nem teszünk hozzá. Addig lisztezzük, míg a nyers galuskahalmot fel tudjuk szeletelni, majd a szeleteket kis darabokra vágjuk. Liszttel megszórva tálba gyűjtjük, hogy ne ragadjon.

A hagymát olajon megdinszteljük egy picit. Hozzátesszük a borsót (én fagyasztottat használtam, de tavasz van, lehet friss borsóval is készíteni) és felöntjük vízzel, de ne rakjuk színültig a lábast, mert még a galuskának és a tejszínnek is kell hely. Mehet bele a leveskocka, só, fehér bors, utóbbiból jó bőven. Ha forr, beletesszük a galuskákat, ez elég hamar meg is fő, 4-5 perc alatt. Mehet bele a tejszín, majd újbóli forrás után a petrezselyem, ami után le is vehetjük a tűzről, a petrezselyemnek nem kell tovább főnie.

Kész is van

Jó étvágyat!

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások