Vitaminbomba és tuti receptek az egészséges táplálkozás jegyében

márc. 12., 2016

Vitaminbomba és tuti receptek az egészséges táplálkozás jegyében

Sorozatunkban minden héten bemutatunk egy olyan élelmiszert, amely nagyon jó szolgálatot tesz az egészségünknek. Hétről hétre azt szeretném bebizonyítani nektek, hogy a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás nem nagy ördöngösség. Csak tudatosság kell hozzá és persze némi információ arról, hogy mit mivel váltsunk ki a mindennapokban. A mai választásom a céklára esett. És mint mindig, most is szuper és könnyen elkészíthető receptet hoztam hozzá. Ráadásul kettőt is!

Ahogyan a múlt héten felhívtam a figyelmet, a cékla a méregtelenítő kúrák alapja, hiszen a májban lebontja a méreganyagokat, melynek során szabadgyökök képződnek, ezt semlegesíti a cékla antioxidáns hatóanyaga. Emellett pedig tisztítja az ereket, segíti a vérképzést, magas antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig segít megelőzni a rákot. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal: C-, B-vitaminban gazdag, de sok vasat és annak felszívódását elősegítő folsavat, rezet, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.

Az alábbi infografikán szemléltetjük a cékla jótékony hatásait:

A cékla leggyakrabban savanyúság formájában kerül az asztalra, néha salátának lereszelve almával és sárgarépával keverjük, pedig számos, érdekes módon is felhasználható. Most két könnyen elkészíthető receptet hoztam, amit még biztosan nem próbáltatok. Ráadásul nagyon, de tényleg nagyon rövid idő alatt elkészíthetők.

Céklaleves fetával 10 perc alatt

Szükségünk lesz 3-4 közepes méretű céklára, melyeket vagy felkockázunk, vagy durvára reszelünk. Kell még 1 gerezd fokhagyma, 1 közepes, apróra vágott vöröshagyma, 3 darab paradicsom szeletekre vágva, némi olívaolaj, fél liter alaplé, só, bors és egy csomag fetasajt.

Olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és a szeletekre vágott paradicsomot. Amikor a paradicsom összeszottyadt, öntsük fel alaplével, adjuk hozzá a kockázott vagy reszelt céklát, fűszerezzük! 10 perc alatt megpuhul a cékla, botmixerrel pürésítsük. Tálaláskor morzsoljunk a tetejére ízlés szerinti mennyiségű fetát!

Céklás pite, ahogy a britek szeretik:

A pite tésztájához 20 deka liszt, 2 evőkanál porcukor vagy ugyanennyi mennyiségnek megfelelő édesítőszer, 10 deka vaj, 1 tojás és egy teáskanál citromlé kell. A töltelékhez szükségünk lesz 3-4 darab közepes méretű céklára, 125 ml tejszínre, két tojásra, 175 gramm cukorra vagy édesítőszerre, egy teáskanál fahéjra, némi őrölt gyömbérre és egy citrom reszelt héjára.

A tésztához egy tálba tegyük bele az alapanyagokat, és készítsünk omlós tésztát. Nyújtsuk ki a tésztát és tegyük bele egy előzetesen kivajazott, kilisztezett piteformába. A tetejére tegyünk alufóliát, arra pedig szórjunk babot vagy rizst, hogy a tészta sütés közben is megőrizze formáját. 15 percig süssük előmelegített sütőben.

A töltelékhez közben reszeljük le a céklát, adjuk hozzá a tejszínt és botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsük! Egy tálban keverjük össze a tojást és a cukrot, adjuk hozzá a fahéjat és a gyömbért, valamint a citrom reszelt héját. Öntsük a céklához és keverjük el alaposan. A masszát öntsük rá az elősütött pitetésztára és további 30 percig, közepes hőfokon süssük készre a pitét. Akkor fogyasszuk, ha teljesen kihűlt.

Jó étvágyat!

 

Szilvási Kassai-EszterSzilvási Kassai-Eszter

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások