Vitamindús, tápláló, isteni finom tonhalsaláta (Felidéző)

ápr. 14., 2018

Vitamindús, tápláló, isteni finom tonhalsaláta (Felidéző)

Vicces, de én sokáig csak magában ettem a konzerv tonhalat. Kanalaztam a dobozból és egy idő után rosszul is lettem tőle. Közben úton-útfélen azt olvastam, mennyire jó, mennyire finom a tonhalsaláta, én pedig émelyegve gondoltam vissza. Így persze nagyon nehéz volt és ritkán is fanyalodtam rá. Nem is értettem, miért hangoztatják annyira, hogy milyen jó, milyen finom, milyen egészséges. Aztán egyszercsak jött az áttörés, valahogy véletlenül. Rájöttem, hogy ha a tonhalat ráteszem a salátára, már nem is olyan émelyítő, sőt isteni. Azóta az egyik kedvencem. Közben felvilágosítottak, hogy fontos, hogy ne aprított, hanem darabolt tonhalkonzervet vegyek, mert az ilyenekben kevésbé valószínű, hogy hozzáaprítanak valami ismeretlen eredetű nyesedéket. Szerencsés véletlen, hogy rájöttem: a mindenes diszkontokban nagyon olcsón jutok hozzá az egyik legjobb márkához.

Bár örülnék, ha nem így lenne, de nem én vagyok a konyhatündérek tündére, ezért minél egyszerűbb valamit elkészíteni, annál jobban szeretem. Ráadásul nem vagyok könnyű eset, hiszen rengeteg dolgot likvidáltam az étrendemből, a főzés nekem így még macerásabb. Na, hát ennél a salátánál gyorsabban elkészíthetőt el sem tudok képzelni.

Veszek egy csomag salátát, ez persze lehetne friss, de nekem ezt pont megfelel. Általában olyat választok, amiben sok a madársaláta vagy a spenót. Ennek a felét kitöltöm egy tálba, teszek rá egy pici salátaöntetet, tökmagolajat - nem szabad kihagyni, isteni -, szeletelek rá egy kis avokádót, ha van otthon valamilyen mag, akkor abból is szórok rá, majd leöntöm a tonhalról az olivaolajat és összekeverem a salátával. Ha éppen olyan kedvem van, akkor főzök két tojást és azt is rászeletelem. Csak ajánlani tudom a tonhalsalátát, néha azt érzem, állandóan tudnám enni, aztán persze gyorsan meg is unnám. Arról nem is beszélve, hogy nagyon laktató. Utána órákig nem is vagyok éhes, pedig rám ez egyáltalán nem jellemző.

De nem csak nagyon finom, hanem egészséges is. A tonhal az omega-3 zsírsav tartalma miatt jót tesz az agynak, sőt a kedélyállapotunkra is pozitív hatással van. Mivel tele van fehérjével, tökéletes edzés utáni étel, mert így az izmok hozzájutnak a megfelelő mennyiségű fehérjéhez és aminosavhoz. A tökmagolaj tele van értékes vitaminokkal, mint például A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin. Gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben is. Van benne kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink, nátrium, mangán, réz és szelén. Antioxidáns-tartalma miatt védelmet nyújt a sejtek, szövetek számára. Az avokádó is több mint 25 alapvető tápanyagot tartalmaz, például A, B, C, E és K-vitamint, rezet, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, rostokat, fehérjéket, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. omega-3 zsírsavakat), folsavat és sok más hasznos vegyületet. 

Szóval egy ilyen saláta igazi vitaminbomba, ehetjük ebédre és vacsorára is.

Jó étvágyat!

(Cikkünk 2017. október 21-én jelent meg.) 

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások