15 tény, amit eddig nem tudtál a karácsonyról

dec. 22., 2015

15 tény, amit eddig nem tudtál a karácsonyról

1. Norvég tudósok azt állítják, hogy a Mikulás első számú rénszarvasának, Rudolfnak nem a hidegtől piros az orra, hanem egy parazita okozta légzőszervi megbetegedéstől dagadt vörösre a nózija.

2. Az angolszász országokban a Mikulás jár házról házra karácsonykor. Brit tudósok kiszámolták, hogy a nagyszakállúnak másodpercenként 822 háztartásban kell megjelennie, ehhez pedig 1046km/h-s sebességgel kell száguldoznia Rudolfnak. Persze hogy kipirul az orra.

3. Még egy Rudolf: eredetileg a Mikulásnak nem is volt Rudolf nevű rénszarvasa. A piros orrú vezérbika először 1938-ban jelent meg az amerikai Montgomery Ward kiadóvállalat karácsonyi ünnepségén. Robert May író olvasta fel saját történetét a Rudolfról, a rénszarvasról, melyet kislányának írt. 

Rudolf a mentorával

4. Az 1930-as évek elejéig a Mikulás hagyományos öltözete zöld, kék és fehér volt. A ma legszélesebb körben ismert piros egyenruha elterjesztését a Coca-Cola-nak köszönhetjük. Nem ők találták ki, mert irodalmi művekben is feltűnt pirosban a jó öreg, de a gigavállalat kezdte reklámjaiban kizárólag vörösben megjeleníteni a Mikulást, s ez égett be a retinánkba.

5. A németek a legelső karácsonyfákat festett libatollal díszítették.

6. A karácsony hagyományos színei a zöld, a vörös és az arany. A zöld szimbolizálja az életet és az újjászületést, a vörös Krisztus vérét, az arany pedig a jólétet és gazdagságot.

7. A fenyőfa legtöbb része ehető. Gondoljunk csak a fenyőmagra! Az illatos belső kérge is megsüthető, a zsenge, egészséges tűlevelek pedig rengeteg C-vitamint tartalmaznak, így teának kiváló.

Örökzöld és vitamindús

8. A Wham Last Christmas című dala az egyik legsikeresebb karácsonyi témájú popdal. 1984-ben 1,4 millió példányt adtak el csak Nagy-Britanniában a kislemezből.

9. A legtöbbet játszott és értékesített karácsonyi kislemez azonban Bing Crosby nevéhez fűződik: a White Christmas című dalból 1942-es megjelenése óta több mint 50 millió példány kelt el világszerte.

10. A Jingle Bells című örökérvényű dal a világűrt is megjárta: két amerikai asztronauta, Tom Stafford és Wally Schirra 1965. december 16-án énekelték a Gemini6 fedélzetén. 

11. Az elektromos karácsonyi égősor feltalálója az amerikai Edward Johnson, aki 1882-ben alkotta meg az első füzért.

12. Nagyságrendileg 35 millió élő fenyőt vágnak ki karácsonyfának évente csak az Egyesült Államokban.

Jingle bells

13. Amerikában három Santa Claus (a Mikulás neve angolul) nevű város is van: egy Georgia államban, egy Arizonában és egy Indianaban.

14. A valaha adott legnagyobb ajándék a New York-i Szabadság-szobor, melyet a franciák adományoztak az USA-nak 1886-ban az Amerikai Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozata kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából.

15. A karácsony tényleg globális: a NASA honlapjáról a Twitter segítségével küldhetünk karácsonyi jó kívánságokat a Nemzetközi Űrállomás dolgozóinak is. Hátha találkoznak a Jóistennel, ők odafent talán közelebb vannak Hozzá. 

V. Szabó Kriszta

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások