5 dolog, amit csak akkor értesz meg, ha megcsaltak

jún. 30., 2016

5 dolog, amit csak akkor értesz meg, ha megcsaltak

Furcsa ez a világ. Egyrészt borzasztóan natúr, realisztikus, a legvadabb, legmegdöbbentőbb, legzavarbaejtőbb dolgokat is bármikor keresetlenül az arcunkba nyomja. Másrészt pedig megy a képmutatás, álszentség. Szívesen ringatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy mi kedvesek vagyunk, türelmesek, igazi ajándékként jöttünk a Földre a környezetünk számára, bezzeg a többi ember gátlástalan, önző, hazug, csaló. Ám mi szerencsére teremtettünk egy olyan kis boldogságszigetet a családunk számára, ahol minden rózsaszín, minden habos, édes, illatos, s ebbe az önhipnózisba nem fér bele semmi görbe, csalárd, semmi valóságos.

A helyzet azonban az, hogy ez nem így van. Sosem volt aktuálisabb a mondás, mely szerint „mindenkit un valaki”. A statisztikák szerint Magyarországon a 2000-es évek elejétől kezdve minden évben nő a válások száma, 1000 házasságkötésre kb. 550 válás jut, tehát a boldogító igent több mint 50%-os „boldogító” nem fordítja negatívba. A válóperek 71%-át a feleségek kezdeményezik, a leggyakoribb ok a megcsalás, hűtlenség, majd ezt követi a – nagy valószínűséggel – férj alkoholizmusa.

Summa summarum: nagyon kevés olyan kapcsolat van ma szerte a világon, melyben nem jött-ment hosszabb-rövidebb ideig egy harmadik fél. Nézzük hát azokat a reakciókat, tanulságokat, melyek a párunk hűtlenségét követően folynak át rajtunk, vagy épp emésztenek bennünket hosszú-hosszú hónapokig!

1. Ha megcsalt a párod, megérted, hogy a szerelmek nem tartanak örökké

Igen, úgy érzed, hogy a szíved-lelked beletetted ebbe a kapcsolatba, mindened odaadtad, feláldoztad magad, a karriered, a barátaid, az önálló életed a másikért, s mégis ez történt. De miért? És miért veled? – teszed fel a megválaszolhatatlan kérdést újra és újra. Talán azért, mert túl „intenzíven szerettél”, talán a másik úgy érezte, nem hagysz elég teret neki. Lehet, hogy te úgy érezted, az a jó, ha feloldódsz az együttélésben, de a társak általában nehezen viselik az állandó gondoskodást, figyelmet, fegyelmet, a szorongató rajongást. Ha feladod a kapcsolaton belüli önállóságod, a korábbi életed, szükségképpen is állandóan a közös jövőtökkel, a közös boldogsággal foglalkozol, tervezgetsz, nincsenek önálló programjaid, ami szép lassan megöli a másik érdeklődését irántad. Tudjuk, nem kielégítő a magyarázat, de meg tanulnod arra törekedni, hogy az egyenrangúságot fenntartsd a következő kapcsolatodban, s semmiképp se tűnjön el az egyéniséged valahol a nagy szerelemre hivatkozva.

2. Ha megcsalt a párod, rájössz, hogy sokkal erősebb vagy, mint gondolnád

Amikor összetörik a szíved, elárulnak, joggal érzed úgy egy ideig, hogy vége a világnak. Közösen, hosszú távra terveztél valakivel, aki kilépett a kapcsolatból. Nem baj, ha napokig csak sírsz, kócosan és pizsamában fetrengsz (ha nincsenek gyerekeid, ezt megteheted), de aztán észreveszed, hogy az élet a megváltozott keretek között is megy tovább. Bár a lelked sebzett, dolgoznod kell, élni kell, s rájössz, hogy képes vagy gond nélkül venni az akadályokat. Nagyon fontos, hogy ami történt, NEM A TE HIBÁD! Az egyetlen hiba, amit elkövethetsz, ha magadat hibáztatod. Nem kell. Gátol, rombol és teljesen hiábavaló. Az önsajnálat szép lassan átfordul majd dacba, s felülkerekedik benned az erős ember, aki meg akarja mutatni a világnak, hogy bármire képes! És ez így van jól.

3. Ha megcsalt a párod, észreveszed azokat az embereket is, akik szintén bántanak

Lehet, hogy van olyan családtagod, barátod, munkatársad, aki folyamatosan osztja a jótanácsokat, aki mindig mindent jobban tud nálad, aki ledorongol, aki hazudik, vagy csak lekicsinylően reagál, bármit is teszel. Egy ilyen krízishelyzetben, abban a lelkiállapotban, amit egy kapcsolat felbomlása idéz elő benned, élesebben látod mások viselkedését is, s szűrni tudsz végre a negatív emberek között is. Aki folyamatosan becsap, hazudik, nem partner sem rokonként, sem barátként, annak mennie kell a közeledből. Neked újra fel kell építened magad, ez pedig csak őszinteséggel és szeretettel megy. Aki nem tud hozzátenni a „gyógyulásodhoz”, attól el kell búcsúznod.

Úgy érzed, összedőlt a világ, pedig nem

4. Ha megcsalt a párod, bár furcsán hangzik, lehetőséget kaptál az önbizalmad megerősítésére

Ahogy fentebb írtuk, először üldögél a gonosz kisördög a válladon, s kérdésekkel bökdös:

  • Vajon az a másik jobb/szebb/okosabb/érdekesebb/szexibb, mint én?
  • Én miért nem voltam elég?
  • Miért nem vagyok elég jó?
  • Az én hibám, hogy idáig jutottunk?
  • Most már örökre egyedül maradok?

Ezek a kérdések csak elhomályosítják az agyad, a gondolkodásod, és magad megalázásához, önostorozáshoz vezetnek. Meg kell értened, hogy egy kapcsolat tönkremenetéléért mindig két ember a felelős. Lehet, hogy te is hibáztál, de a párod is. Vagy elképzelhető, csak annyi történt, hogy nem illettetek össze, ez a hónapok/évek alatt egyre nyilvánvalóbbá vált, csak te nem voltál hajlandó e ténnyel szembenézni, mert úgy voltál vele, a félig-meddig együtt is sokkal jobb, mint az egyedül. Az emberek nem egyformák. Te nem vagy hős, mert tűrtél egy nem jól működő kapcsolatban, a párod pedig nem rohadtszemét, mert elárult. Mindig arra gondolj, hogy ez nagyon sok párral megesik, ezer és egy oka lehet annak, ha valaki kikacsint egy kapcsolatból. Sokszor még a „bűnös” fél sem tud a tettére épkézláb magyarázatot adni. Tekints magadra erős, öntudatos emberként, s fogadd el, hogy nem egymásnak lettetek teremtve az exeddel.

5. Ha megcsalt a párod, más szemmel fogod nézni a világot és benne a kapcsolatokat

Egy hazugság vagy kapcsolati válság megtaníthat arra is, hogy megértőbb és nyitottabb legyél mások helyzetére, problémáira. Ha látod a környezetedben, hogy valaki szenved, hasonló cipőben jár, mint te, segítsetek egymásnak! Beszélgessetek! A saját esetedet felhasználva tudsz tanácsokat adni másoknak, és tudsz tanulni másoktól. Sokkal reálisabban és élesebben fogod látni a világot: elfogadod és megérted, hogy a jó napok szükségképpen váltakoznak a rosszakkal, és nem dől össze az univerzum, ha épp megcsalt lettél. Hidd el, kívülről nem látszik, nincs bélyeg a homlokodon. Nem kell szégyellned semmit. A legfontosabb ember egy ilyen helyzetben te magad légy magad számára, mert csak akkor tudsz továbblépni és másoknak is segíteni, ha megerősítetted magad és objektíven végiggondolod, min kell változtatnod ahhoz, hogy a tartásodat senki ne rombolhassa le a jövőben, történjen bármi az életedben!   

(Inspiráció: relrules.com)

 

Vona-Szabó Kriszta Vona-Szabó Kriszta

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások