5 ismerős a Facebookról, akinek állítsd le a követését, és 5, akit azonnal törölj!

nov. 26., 2016

5 ismerős a Facebookról, akinek állítsd le a követését, és 5, akit azonnal törölj!

Elég változó, kinek mennyi ismerőse van a közösségi oldalon. Nekem közel 1000, ami azt jelenti, hogy nagyon sok olyan ismerősöm van, akiket bár kedvelek, mégis néhányuknál nagyon távol áll tőlem, amit önmagukról közvetítenek. Őket nem szeretném törölni, mert ha csak amiatt törölném őket, mert távol állnak tőlem a nézeteik, akkor bunkónak érezném magam. Erre való a követés leállítása funkció, ami sokkal kedvesebb megoldás. Vannak aztán olyan ismerősök is, akiket jobb azonnal törölni. Nézzük, miről ismerheted fel őket!

Akik megérettek a követés leállítására:

1. A sajnálat-tarháló

Előbb csak kitesz egy szomorú idézettel ellátott képet az oldalára (ezeken rendszerint van valami virág). Ha konkrét problémája van (ami amúgy magánügy és igazából csak a szűk családi és baráti körére vonatkozna), akkor azokat jó sok felkiáltójellel közli mindenkivel (nyilvános posztban, lehetőleg). Aztán meredten bámulja a képernyőt és várja az együttérző kommenteket. Ha nem érkezik elegendő ezekből, akkor következő körben kiírja, hogy senkit nem érdekel az, hogy neki éppen mi baja van (felkiáltójelek és sírós emojik kíséretében, persze). Én azt mondom, ha valaki tényleg el van keseredve, az nem így fogja közölni velem, illetve tudom, hogy kik azok, akik az egész életüket ebben a “szegény én”-játszmában dagonyázva élik. Nem kívánok benne részt venni, köszönöm. Ha valaki tényleg rossz helyzetben van, számíthat a maximális együttérzésemre, segítségemre, de aki állandóan telerinyálja a Facebookot, abból köszönöm, nem kérek.

2. A túl büszke szülő

Nekem nincs gyermekem, van viszont cuki baba KERESZTFIAM, akiről szívesen posztolnék minden nap 10 képet, de lássuk be, ez erős túlzás lenne. Vannak viszont, akik megteszik. Akik a gyermek megszületésével a saját életüket teljesen elvesztették, már csak szülőként tudják definiálni magukat, és ezt minden egyes nap demonstrálják is, az nekem egyszerűen túl sok. Örülök az örömének, sőt, néhány naponta egy-egy igazán cuki képnek is nagyon tudnék örülni, de amikor 120 kép születik Duduka első napjáról az óvodában, majd legalább ugyanennyi az első reggeliről, ebédről, meg aztán a hazatérés utáni pillanatokról is, azt már nem tudom tolerálni. Kellemes életet, én leléptem!

3. A reakcióvadász

Akik imádják a lájkokat. Ha nem kap elegendőt, vagy az a néhány kiválasztott személy, akit ő fejben elgondolt, nem reagál a posztjára, akkor hajlamos sajnálat-tarhálóba átminősülni. Ha nem kap elég lájkot és/vagy kommentet, megsértődik. Onnantól kezdve büntiben vagy és nem lájkol.  Kiposztolja, hogy kész, innentől ő befejezte. Hogy aztán a következő héten újrakezdje, újabb lájkokra és kommentekre vadászva. Sajnálom, hogy egyeseknek ennyire kicsi az önmagukba vetett hitük és ilyen bizonytalan az önértékelésük, de nem hiszem, hogy nekem ebben részt kell vennem.

4. Az idézetfüggő

Nulla saját gondolat, viszont percenként új idézetes képecske? (Csak úgy mellékesen, látott már valaki ilyen idézetes képeket helyesírási hiba nélkül…?) Amikor azt látod, hogy ellepik az üzenőfaladat ezek a negédes, bölcselkedő képecskék és a megosztásukban a főkolomposok jól behatárolhatóak, állítsd le a követésüket. Persze, ha te is idézetfüggő vagy és lelkesen továbbosztod, akkor vedd úgy, hogy nem szóltam! :)

5. Az észosztó

Ő az, aki bármi érdekeset talál, gondolkodás nélkül továbbosztja, általában határozott utasítással arra vonatkozóan, hogy ezt márpedig tessék nagyon komolyan venni és megfogadni! A tartalom forrását és valódiságát azonban ritkán ellenőrzi, így lelkesen oszt meg álhíreket és konteókat. Az egészséges kételkedés hiányzik belőle. Jobb, ha benned viszont megvan, ezért javaslom, hogy rejtsd el a hírfolyamodból!

És akiket azonnal törölj:

1. A gyűlölködő

Szereti összeugrasztani az embereket. Csak a saját véleményére ad. Gyakran markáns politikai nézetekkel bír, amiben nem ismer tréfát. Lehet, hogy megpróbálsz vele értelmes(nek szánt) vitába keveredni, de gyakorlatilag semmi esélyed, a hülyénél sosem tudsz okosabb lenni. Jobb, ha törlöd. Tiltani is ér!

2. A perverz

Kétértelmű, vagy éppen nagyon is egyértelmű üzeneteket, kommenteket kapsz tőle, gyakran megbök (használja még épelméjű ember is ezt a funkciót???). Ha eddig nem teszed helyre, belendül és egyre durvábbakat ír. Akár ismered személyesen, akár nem, törlés és tiltás!

3. Az MLM-szédelgő

Nagyjából félévente újabb, mesés gazdagságot ígérő bizniszbe próbál belerángatni. “Természetesen” mindig jobbnál jobb feltételekkel, fantasztikus termékeket kínálva. Azonban annak ellenére, hogy évek, vagy éppen évtizedek óta a leginnovatívabb üzletekbe vág bele, mégis felkopik az álla. Hidd el, a tiéd is fel fog, ha hiszel neki. Jobb, ha törlöd.

4. Aki nem ismer meg az utcán

Nem köszön, elfordítja a fejét, vagy átmegy a másik oldalra, ha meglát? Vagy éppen tényleg tök ismeretlen vagy számára? Csak a helyet foglalja, hidd el, jobb, ha az ilyen ismerőstől azonnal megszabadulsz.

5. Akinél a hülyeség szorgalommal párosul

Lelkesen kommentel a képeid alá, hülyeségeket, vállalhatatlanul ostoba stílusban? Hozzászól a cikkekhez, amiket megosztasz, de általában a fejedet fogod, amikor meglátod az értesítésekben a nevét? Ne kínozd magad, töröld őt is.

Persze, tudom, hogy anyukád barátnőjét meg a szomszéd nénit bunkóság törölni, de van, hogy mégis szükséges. A Facebook arra való, hogy jól érezd magad. Akár a való életben, olyan emberekkel vedd magad körül, akik támogató közeget jelentenek számodra! És ebből még véletlenül se engedj! Ha pedig valamelyik esetnél magadra ismertél, kérlek, ne bánd! Fogd fel úgy, hogy van hová fejlődni és azáltal, hogy most megvilágítottam számodra egy kellemetlen dolgot, fejlődni tudsz és tanulni a régi hibáidból. Ahhoz pedig sosem késő! :)

 

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások