A hosszú házasság titka

febr. 12., 2018

A hosszú házasság titka

Bár nem vagyok házas, most is egy hosszabb kapcsolatban élek. Tisztában vagyok vele, hogy egy tartós együttlétben vannak nehézségek. Azonban azt is tudom, hogy minden emberi kapcsolatban vannak nehézségek, konfliktusok, főleg, ha egy fedél alatt élnek a felek. Mégis azt gondolom, nem tudnék engedni a formátumból, nem tudnék valakinek „csak” az élettársa lenni. Sokan mondják, hogy nem fontos a papír. De, igenis fontos. Az együttéléssel szemben a házasság egy sokkal komolyabb elkötelezettséget, szövetséget jelent. Ma már egyre ritkább, hogy két ember együtt éli le az életét, azonban mindenféleképpen törekedni kell rá.

Kis odafigyeléssel ezt a célt lehet segíteni. Hosszú évtizedek óta együtt élő párok azt javasolják, válasszunk olyat, aki a legjobb barátunk. Fontos, hogy nagyokat tudjunk beszélgetni, együtt tudjunk nevetni, legyenek közös hobbijaink.

Elengedhetetlen, hogy adjunk pozitív visszajelzéseket egymásnak, nap, mint nap. Tegyünk gesztusokat a másik felé, akár azt, hogy elmondjuk, mennyire jó, hogy van nekünk, vagy levisszük helyette a szemetet, vacsorát készítünk neki, stb. Az is lényeges, hogy kerüljük a negatív megnyilvánulásokat, kritikákat. Egy ilyen helyzetben a becsmérlő máris fölérendelt helyzetbe kerül és megbomlik az egyensúly.

Szánjunk időt egymásra mindennap. Ne sajnáljuk az időt beszélgetésre. Oldjuk meg a konfliktusokat, ne bánjuk, ha nem repkedünk mindig a rózsaszín felhők között, fogadjuk el, hogy vannak összezörrenések, hiszen ezekkel és ezek feloldásával fejlődik a kapcsolat.

Ismerjük meg a másik szeretetnyelvét. Így rögtön rádöbbenhetünk, hogy a kedvesünk tényleg komoly érzéseket táplál irántunk, csak nem azon a kifejezési módon, ahogy mi gondolnánk.

Menjünk randizni. Ezt szinte mindig mindenki tanácsolja, hiszen nagyon könnyű belesüppedni és belelustulni a hétköznapok szürkeségébe. Ne sajnáljuk az időt, energiát arra, hogy kimozduljunk otthonról.

Most tartják a házasság hetét, amelyet 1996-ban Richard és Maria Kane indított útjára az Egyesült Királyságban, hogy felhívja a figyelmet a házasság fontosságára.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások