Tavasszal, ha itt a jó idő, nem szívesen pepecselünk órákat a konyhában. Vágyunk a szabadba, de mielőtt kirándulni indulnánk, valamit azért enni kell. Például egy fenséges levest. Például paradicsomlevest. Ez az az étel, amit számtalan módon el lehet készíteni, mégis mindenhogyan finom. Én egy édeskés-fűszeres verziót szoktam főzni, ami szerintem a világ legfinomabb paradicsomlevese.
Hozzávalók 4-6 személyre:
- kevés semleges ízű olaj (én rizskorpaolajat használtam, de a kókuszolaj is kiváló)
- két evőkanál rizsliszt
- három marék kerek szemű rizs
- egy 300-320 gr-os sűrített paradicsom (üveges)
- bazsalikom (szárított, morzsolt)
- barnacukor (nádcukor), de kristálycukor is megteszi
- ementáli sajt
- másfél-két liter víz
Elkészítés:
- A löttyintésnyi olajon megfuttatom a rizslisztet, majd felöntöm vízzel. Teszek bele két szórásnyi bazsalikomot és a három kisebb marék rizst.
- A rizst puhára főzöm, majd amikor megfőtt, beleteszem a paradicsompürét (azért nem előbb, hogy ne "köpködjön", ne égjen oda könnyen).
- Ha az állagával elégedett vagyok, leveszem a tűzhelyről, majd pár percet hagyom hűlni.
- Barna cukrot szoktam bele tenni, azért nem előbb, mert ha sokáig főzöm vele, veszít az ízéből. Ha a végén cukrozom, kevesebb is elég belőle.
- Tányérokba merem és sajtot reszelek a tetejére.
Gyors és fenséges. Jó étvágyat kívánok!