Egy hónap alkohol nélkül? Igen!

okt. 28., 2017

Egy hónap alkohol nélkül? Igen!

Ha az ember lánya aktív társasági életet él, bizony lecsúszik néhány pohár bor egy hét alatt. Azt mondják, egy kevés még kifejezetten hasznos is a szervezet számára, azonban ha nagyobb mennyiségben iszunk, akkor bizony elég káros. A britek példájára tavaly nálunk is Száraz Novembert tartottak, melynek lényege, hogy egy hónapon keresztül a karácsonyi dőzsölés előtt nem szabad alkoholt inni. Aki vállalja a kihívást, többet megtud az alkoholról fűződő viszonyáról, az akaraterejéről, a  program célja nem a teljes absztinencia.

Egy kis motiváció a Száraz Novemberhez:

  1. A fokozott alkoholfogyasztás emeli a vérben található káros koleszterin, a triglicerid szintjét, ami a magas vérnyomás egyik fő kiváltó oka.

  2. Az alkohol hizlal és nemcsak a magas kalória- és szénhidráttartalma miatt. A fehérjét izomként tároljuk, míg a szénhidrátot és zsírt vagy a májunkban és az izmainkban glikogénként, vagy zsírként a zsírszövetben. Az alkoholt azonban nem tudjuk tárolni: ahogy megittuk, azonnal el kell égetnünk, ez a folyamat pedig fontosabb lesz a test számára, mint az, mit ettünk aznap. Emiatt az étel, amit fogyasztottunk, már feleslegnek számít és zsírrá alakul át - írta a Házipatika.

  3. Hatalmas étvágyat csinál. Emlékezzünk csak vissza, azokon a másnapokon sokkal jobban kívánjuk a zsíros ételeket, a hamburgert, a pizzát, vagy egy tál bolognait.

  4. Nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása után eltűnnek a gátlásaink. Ki ne tudna olyan szituációt mondani, amikor kínos helyzetbe került emiatt?

  5. Rosszul alszunk. Az alkohol az éjszaka első felében segíti a pihenést, amitől nagyon mélyen tudunk aludni. Később azonban a szesz növeli az ébrenlétet, ami különösen igaz a nőkre, akik emiatt kevesebbet alszanak, és többször fel is riadnak éjszakánként. A nők és a férfiak szervezete másképpen bontja le az alkoholt.

  6. Nőknek különösen fontos: az alkohol öregít, ugyanis elvonja a a kollagént, ami önmagában is öregedéshez vezet, emellett az alkohol vízhajtó hatása miatt erősen szárítja a bőrt.


Na, ki vág bele a Száraz Novemberbe?

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások