Mindig könnyebb leemelni a boltok polcairól a nekünk tetsző üveget, de higgye el mindenki, számos oka van, miért is készítsünk magunk befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat. Mi válogatjuk ki a belevalókat, kísérletezünk az ízekkel. Nincs benne olyan plusz, amire semmi szükségünk. Sokkal olcsóbb is, ráadásul hihetetlenül gyorsan készen van. A készítésbe be lehet vonni a család apraját is.
Másképp eszi téli reggelen a Kicsi azt a lekváros kalácsot, amire vissza tud emlékezni, hogy maga is kevergette az illatos finomságot. Meg is lehet bízni a gyerekeket, hogy saját kis címkéket készítsenek az üvegekre. Nagyon fogják élvezni. Mi most a paprikáinkat címkézzük fel. Főként cseresznye, kosszarvú és chili savanyodott.
A savanyított chilihez kisebb üvegeket veszek elő. Telepakolom chilivel, szórok mellé pár szem mustármagot, egész borsot és egy babérlevelet. A felöntőlé 1 liter víz, 2 dl 10%-os ecet, só és cukor. A lé felforralása után az üvegekbe töltöm. Állni hagyom, mert lehet, hogy még felöntőlevet utána kell tölteni, majd lezárom, és hűvös helyre teszem.
A hideg télen ez a chili biztosan okoz majd forró pillanatokat. :)
Laboncz Edina