Fehér méreg – így is szokták nevezni a cukrot. Bár sokszor kívánjuk az édes ízt, érdemes vele vigyázni, mert nemcsak túlsúlyhoz, de számos más negatív elváltozáshoz is vezethet a szervezetünkben.
Például:
1. Gyakori megfázás és influenza
Ha túlzott mennyiségű cukrot fogyasztunk huzamosabb ideig, akkor valószínűleg legyengül az immunrendszerünk. Így szervezetünk egyre kevésbé tudja felvenni a harcot a különböző vírusokkal, baktériumokkal. Ha csökkentjük a bevitt cukor mennyiségét, ellenálló képességünk visszatér a normál szintre.
2. „Agyköd”, különösen étkezés után
A túlzott mennyiségű cukor „ködbe borítja az agyat”. Ilyenkor kevésbé érezzük boldognak, inspiráltnak, kreatívnak magunkat, eluralkodhat rajtunk a depresszió és a szorongás.
3. Szem alatti karikák
Közismert tény, hogy a cukor gyulladást okoz, nagy mennyiségben pedig bőrproblémákhoz vezethet. A cukor megemeli az adrenalin szintet, ez fáradtsághoz vezet, a fáradtság pedig a szem alatti sötét karikákhoz.
4. Energiahiány és fáradtság
Köztudott tény, hogy a magas cukortartalmú ételek nagy energialöketet adnak, gyorsan felviszik a vércukorszintet, majd ilyen gyorsan vissza is esik, ezután pedig nem marad erőnk a nap további részére.
5. Hízás
A cukor tele van haszontalan, nagy mennyiségű kalóriával, serkenti az inzulin termelését is. A túlzott cukorbevitel túlzott inzulintermeléshez vezet, ami végső soron inzulinrezisztenciához vezethet. Ebben az állapotban pedig csak úgy rakódnak ránk a felesleges kilók!
6. Mindig több kell
Kutatások kimutatták, hogy a túlzott cukorbevitel egy bizonyos ponton bombázza az ízlelőbimbókat, melyek a túlzott cukorbevitel hatására érzéketlenebbé válnak, ez pedig azt jelenti, hogy egyre több cukorra van szükség ahhoz, hogy ugyanazt az ízt érezzük.
7. Sóvárgás
A cukorfogyasztás függőséghez vezet, egy idő után mindig vágyunk az újabb és újabb édes ízre.