Klasszikus illatos, puha kakaós csiga - mert néha sutba kell dobni az egészségtudatosságot!

aug. 14., 2016

Klasszikus illatos, puha kakaós csiga - mert néha sutba kell dobni az egészségtudatosságot!

Egészséges életmód ide, tudatosság oda, megesik, hogy az ember valami klasszikusra, valami lélekmelengetően nehéz és édes finomságra vágyik. Az elmúlt napok borongós időjárása amúgy is hajlamosította a torkosokat a bekuckózós nyalánkságozásra. Vasárnap pedig mi is lehetne jobb, mint egy friss házi kelt (más néven kőttes, ahogy a nagyanyám mondaná) reggeli kakaó mellé vagy ebéd utánra? Például egy töltelékben gazdag, vastag, puha és illatos kakaós csiga.

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet só
  • 1 tk. cukor
  • 1 egész tojás + 1 sárgája a tésztához
  • 1 tojás a kenéshez
  • fél deci étolaj
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg olvasztott margarin

Töltelékhez:

  • 3 ek kakaópor
  • cukor ízlés szerint
  • csipet fahéj

Elkészítés:

A tejet a cukorral meglangyosítom. Belemorzsolom a friss élesztőt, s néhány percre letakarom, hogy az élesztő feljöjjön. A lisztbe belekeverem a tojást, az olajat és az élesztős tejet, majd lágy tésztává dagasztom. Megvárom, míg a kelesztő tál teteje kinyílik, mert akkor kész a tészta. Ha sima tálban készítem, konyharuhával takarom le, s kb. negyed órát, húsz percet meleg helyen kelesztem. A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtom. Olvasztott margarinnal megkenem, a cukorral és fahéjjal összekevert kakaóporral megszórom. A tésztát kígyóvá tekerem, majd 2-3 centi vastag szeleteket vágok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a csigákat, egymástól tisztes távolságra, mert sütés közben is kelnek még. Felvert tojással megkenem a sütik tetejét, s 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.

Néha kell a gyerekkori habzsolás élmény. Hát nem? ;)

Jó étvágyat kívánok!   

 

Vona-Szabó KrisztaVona-Szabó Kriszta

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások