Egészséges életmód ide, tudatosság oda, megesik, hogy az ember valami klasszikusra, valami lélekmelengetően nehéz és édes finomságra vágyik. Az elmúlt napok borongós időjárása amúgy is hajlamosította a torkosokat a bekuckózós nyalánkságozásra. Vasárnap pedig mi is lehetne jobb, mint egy friss házi kelt (más néven kőttes, ahogy a nagyanyám mondaná) reggeli kakaó mellé vagy ebéd utánra? Például egy töltelékben gazdag, vastag, puha és illatos kakaós csiga.
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
- 1 tk. cukor
- 1 egész tojás + 1 sárgája a tésztához
- 1 tojás a kenéshez
- fél deci étolaj
- 50 dkg liszt
- 2 dkg olvasztott margarin
Töltelékhez:
- 3 ek kakaópor
- cukor ízlés szerint
- csipet fahéj
Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítom. Belemorzsolom a friss élesztőt, s néhány percre letakarom, hogy az élesztő feljöjjön. A lisztbe belekeverem a tojást, az olajat és az élesztős tejet, majd lágy tésztává dagasztom. Megvárom, míg a kelesztő tál teteje kinyílik, mert akkor kész a tészta. Ha sima tálban készítem, konyharuhával takarom le, s kb. negyed órát, húsz percet meleg helyen kelesztem. A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtom. Olvasztott margarinnal megkenem, a cukorral és fahéjjal összekevert kakaóporral megszórom. A tésztát kígyóvá tekerem, majd 2-3 centi vastag szeleteket vágok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a csigákat, egymástól tisztes távolságra, mert sütés közben is kelnek még. Felvert tojással megkenem a sütik tetejét, s 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.
Néha kell a gyerekkori habzsolás élmény. Hát nem? ;)
Jó étvágyat kívánok!