Vasárnapi exkluzív: kéksajtos, karamellizált hagymás, almás galette

febr. 5., 2017

Vasárnapi exkluzív: kéksajtos, karamellizált hagymás, almás galette

Szeretem azokat az ételeket, amelyeknek könnyen elkészíthető az alapjuk, és jól variálhatóak. Erre tökéletes példa a galette, vagyis a franciák pitéje. Ez a rusztikus fészkecske általában lisztből, vajból és vízből készül, de kerülhet bele akár tojás, vagy tejszín is. A töltelékkel pedig bátran játszhatunk, mert a semleges tészta édesen és sósan is nagyon finom. Ezért nálam most ennek keverékéből, vagyis édesen és sósan készül.

A titka, hogy omlós tésztát kapjunk, nagyon egyszerű: mint minden vajas tészta esetében, ezt sem szabad nagyon kidolgozni. Inkább csak csapd össze az egészet, akár egy villa segítségével, és csak akkor kézzel, ha feltétlenül muszáj, hogy minél kevésbé olvadjon meg a vaj. Nálam az ilyen tészták mindig az aprítóban készülnek. A praktikus kis ketyerének nagyjából 30 másodpercre van szüksége, hogy tésztát készítsen a megadott alapanyagokból.

Bár ezzel a recepttel a nettó munka nagyon kevés, annyira hamar mégsem készül el, hiszen az alkatrészek előkészítése igényel némi időt. De ez ne riasszon el, mert az íze biztosan kárpótolni fog a munkáért. :)

Hozzávalók 2 főre, egy 20 cm átmérőjű pitére:

A tésztához:

  • 1 és 1/2 csésze fehérliszt (én tönköly fehéret használtam)
  • 100 g vaj
  • 1 tk só
  • 50-60 ml nagyon(!) hideg víz

A töltelékhez:

  • 200 g kéksajt (mindenképpen érettebb fajtát válassz)
  • 3 közepes vöröshagyma
  • 2 közepes alma (én most granny smith-t használtam)
  • 2 ek olívaolaj

A kenéshez:

  • 1 tojás

A folyamat...

Elkészítés:

Ha aprítóban készíted, akkor először a lisztet, sót és a kockára vágott vajat "vágd" össze, majd apránként adagold hozzá a vizet, amíg egy közepesen lágy tésztát nem kapsz. Ha kézzel, akkor gyorsan morzsold el a hideg vajat a liszttel, add hozzá a sót, majd szintén apránként a vizet. Először egy villával dolgozd össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrj belőle tésztát. Tekerd fóliába, és mehet is a hűtőbe, legalább egy órára, de akár egy éjszakát is pihenhet.

Amíg hűsöl, készítsd el a belevalót:

Vágd vékony karikára a hagymát, és két evőkanál olívaolajon - nagyon alacsony lángon -, fedő alatt párold, pirítsd, kevergesd addig, amíg meg nem barnul. Durván egy órára van szüksége, de ezalatt istenien karamellizálódik, és szép, aranybarna színű lesz.

Az almát mosd meg, vágd ketté, tisztítsd meg és szeleteld 3-4 mm vékony cikkekre.

Már csak az összeállítás van hátra, ezt legjobb, ha mindjárt egy sütőpapíron teszed, hogy azzal egyből a tepsibe tudd tenni.

Vedd ki a tésztát a hűtőből, és a sütőpapíron nyújtsd kb. 5 mm vékonyra. Próbáld kör alakúra alakítani, amennyire csak lehet. Ha megvagy, morzsold rá a kéksajtot úgy, hogy körben hagyj egy kb. 5 cm-es sávot. Ezt fogod majd felhajtani a végén. Ha megvagy a morzsolással, terítsd szét a karamellizált hagymát, majd kezdd el körben felrakni az almaszeleteket. Továbbra is vigyázz, hogy a felhajtós sáv megmaradjon. A belső körbe kerülő almaszeleteket érdemes picit vékonyabbra vágni, hogy szebben tudd lepakolni. Ha már mindent beterítettél az almával, hajtogasd fel az oldalát, óvatosan nyomkodd le. Kendd meg a felvert tojással, és csúsztasd a tepsibe. 180 ’C-os, légkeveréses sütőben süsd 40-45 percet. Félidőben érdemes letakarni, hogy az almaszélek nehogy megégjenek. Tálald forrón magában, de akár köretként is isteni.

Jó étvágyat!

 

 

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások