“eteti magát”

Egészséges és isteni finom: Paleo piskótatekercs

Bevallom nektek töredelmesen, hogy nem tudok süti, meg nem is szeretek. Macerásnak tartom és nincs hozzá türelmem. Főzni imádok és azt mondja a család, hogy tudok is. Néha mégis kénytelen az ember lánya némi nasit is tenni az asztalra, ami egészséges, finom és nem utolsósorban könnyen elkészíthető, nem kell vele sokat pepecselni. Ez utóbbi nekem a fő szempont. tovább

10 perc és a mediterrán tengerparton érezheted magad

November közepe van, s bár az elmúlt napokban szuper idő volt, mára azért csak beköszöntött az ősz. Úgy tűnik, ez marad is most már, egy időre búcsút inthetünk a szikrázó napsütésnek. Van viszont egy 10 perces receptem nektek, amit ha elkészítetek, garantáltan úgy fogjátok érezni magatokat, mintha valamelyik mediterrán tengerpartra csöppentetek volna. Íme a szuper egyszerű és elképesztően finom garnélás spagetti. tovább

Pikáns vasárnapi gesztenyeleves

Egyik kedvenc évszakom az ősz. Elvarázsol a hulló levelek színkavalkádja, az avar illata, a rengeteg őszi termés a bokrokon-fákon. Igyekszem mindebből télire s megőrizni valamennyit, így a hétvégéink nagy erdei sétákkal, illetve az összegyűjtött termések közös feldolgozásával telnek. A környékbeli som-, csipkebogyó-, galagonya- és gesztenye-lelőhelyeket már mind ismerjük, s rendszeresen vissza-vissza járunk a gyerekekkel, kosárral a kézben. Egy részüket a kamrapolcra szánjuk, de a gesztenyét ... tovább

Szabadnapos szakács - Ma kiderül az igazság a bolognai szósszal kapcsolatban

A szósz eredetileg a Bolognától 15 km-re található Imolából származik, míg a spagetti egy nápolyi tészta. Akkor mi igaz az egészből? Maga a bolognai szósz Imolából származik, aminek az alapja darált marhahús, pancetta, répa, zellerszár, hagyma, vörösbor, húslé és paradicsompüré. Általános hiba a bolognai szósz elkészítésénél (még az éttermekben is), hogy túl sok paradicsom kerül bele, és inkább lesz egy darált húsos paradicsomszósz az eredmény, mintsem egy igazi bolognai. Persze finom az előb... tovább

Kalandos sütőtökleves a’la Eszti

Ha ősz, akkor sütőtök, és ha sütőtök, akkor krémleves. Hűvös, esős estéken tökéletes választás lehet. Laktató és mégis egészséges, alacsony szénhidráttartalmú (juhhé!) vacsora az egész családnak. És még az elkészítése sem bonyolult, igaz az előkészületeknél szükségünk lesz egy erős férfira vagy előtte egy kiadós bicepsz-tricepsz edzésre. Szerezzünk be egy szép nagy sütőtököt, a lényeg, hogy pucolt, kimagozott állapotban nagyjából egy kiló legyen. A sütőtököt kettévágjuk. Itt határozottan kérj... tovább

Szabadnapos szakács - Mennyei sült csirke fortélyok és isteni kókuszos süti

Szabadnapos szakácsunk, Györki Attila és állandó alkotótársa, Szandi, ismét remekbe szabott ebédötletekkel készültek mára. Vasárnapi ebéd rovatunk második részében egy sütési technikát mutatunk be, és egy tökéletes vendégváró csokis süti vár titeket. Mindenki sütött már csirkemellet. És aztán sokan rájövünk, hogy egészben sütésre nem biztos, hogy a legjobb hús, mert könnyen kiszárad, és az eredmény egy fűrészpor szárazságú, vastag hús lesz, amit aztán mártás nélkül senki se tud élvezni. Pedig... tovább

Ötperces sült avokádó Jucusnak (is)

Kolléganőnk, Jucus, az ÉGŐ FÓKAZSÍR című bejegyzésében, amivel életmódváltásának történetébe és annak folyamatába enged bepillantást, azt írta, még sohasem evett avokádót. Amellett, hogy nagyon büszkék vagyunk rá, hogy elindult az úton, hogy változtasson életén, támogatjuk is; ha kell, megfogjuk a kezét és együtt emeljük azt a kettlebellt. Most Jucus kedvéért mutatok egy szuper reggeli receptet. Ígérem, öt perc alatt elkészül.  Nem kell hozzá semmi más, mint egy darab avokádó, két darab tojás... tovább

Szabadnapos szakács az IgenÉlet konyhájában

Ugye emlékeztek GYÖRKI ATTILÁRA, aki Londonban dolgozik Gordon Ramsay egyik éttermében, szabadnapjain pedig az Egy szakács naplója című, nagysikerű blog szerzője? Képzeljétek, az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy Attila, elfogadva felkérésünket, kéthetente vasárnapi menüvel örvendezteti meg az IgenÉlet olvasóit! A desszertfelelősünk pedig Attila állandó együttműködő partnere, Szandi, aki a Sütik Birodalma bloggere, s 21 évesen már majd’ 10 éves rutinja van az édességkészítésben. Érdemes l... tovább

Házi energiaszelet

Ha már sporthetünk van, készítsünk házilag egy szuper proteinbombát, ami energialöketet ad számunkra egy fárasztó edzés vagy TAKARÍTÓTRÉNING után.  Nem kell hozzá sok alapanyag, mindösszesen 15 dkg zabpehelylisztre, ugyanennyi ízesített proteinporra és 10 dkg darált mandulára vagy kókuszreszelékre lesz szükségünk. Ehhez hozzáadunk nagyságrendileg két deci vizet, összegyúrjuk és rudakat formázunk a masszából. A mázhoz étcsokoládét olvasztunk, belemártjuk a kis szeleteinket, majd betesszük 20 p... tovább

Az ősi magyar szörp

Hallottatok már a márcról? Ez egy mézalapú üdítőital, mely már a honfoglalás kori magyarok között is nagyon kedvelt volt. A méz és a fűszer aromája teremti meg a márc ízét, melyekkel már őseink is találkoztak. II. Béla egyik oklevelében is megemlítik, hogy a jobbágyok a földesúrnak adóként márcot is szolgáltattak. Majd a középkori vásárokban, ahogy megjelentek a mézeskalácsosok, megjelent a márc is, melyet a II. világháborúig lehetett kapni. Még a nagyszüleink is fogyaszthatták, leginkább a D... tovább