“eteti magát”

Barnacukros-fokhagymás karaj krémes puliszkával

Tehát, mióta összebarátkoztunk, amit csak lehet, ebben készítek. Most például ezt a nádcukros-fokhagymást karajt is, ami első hallásra talán kicsit meredeknek tűnik, de hidd el, hogy nem az. A barnacukor csak annyira édes, hogy kiemelje a fokhagyma ízét, nem beszélve a fűszerek aromájáról. Mindez a kívül ropogós, belül lágy húson. tovább

Éttermi luxus otthon: hagymás rostélyos

Családi kedvencünk a hagymás rostélyos. Főként étteremben esszük, de néha rá tudnak venni a családtagok, hogy felkerüljön az otthoni étlapra is. Sajnos nem tudom megúszni bőgés nélkül. A hagyma az oka mindennek. Az egész húst be kell vele borítani. De nálunk ebből dupla mennyiség fogy. Sütés közben rájárnak a ropogósra, úgy eszik, mint más a chipset.    tovább

9 ok, hogy miért igyunk kávét

Bár nagyon szeretem a kávét, ritkán engedem meg magamnak, mert rettentően ideges leszek tőle, még a koffeinmentestől is, de lehet, hogy ez már csak „placebo”. Pedig nagyon jó lenne, ha hozzászoknék, ugyanis több tanulmány is kimutatta, hogy a kávéivás több évet is hozzátehet az életünkhöz.   tovább

Hamarsüti: francia tejsodó pite sárgabarackkal

Ha a hagyományos, sűrű tésztás, nagyot harapós pitét szeretnél, akkor inkább válassz mást, mert a Clafoutis, a franciák kedvenc tejsodó pitéje bizony nem ilyen. Nevét a tálról kapta, amiben eredetileg készül, és inkább a palacsintatészta és a friss gyümölcs remek násza, ami a helyiek szerint kizárólag magos feketecseresznyéből az igazi. Annyira komolyan veszik az autentikus receptet, hogy szerintük csak és kizárólag az így készült sütemény nevezhető clafoutis-nak. tovább

Méghogy nőknek nem való! Fröccskalauz forró estékre

Készítettem egy fröccskalauzt néhány információból. Én a hosszúlépést kedvelem. tovább

Nyári „mindennap enném” saláta

Imádom a salátákat. Imádom, ahogy roppannak a zöldségek a fogam alatt. Imádom az érzést, hogy a földkerekség legjobb, legegészségesebb összetevőivel táplálom a testemet. Idén ez a menő nálam, tényleg képes lennék minden egyes nap ezen a salátán élni. Az összetevők mennyisége attól függően változtatható, hogy ki mit szeret, kinek melyik hozzávaló a kedvence. Nincsenek kötött szabályok. tovább

Lassan sült csirke barackos BBQ szószban

Ha eddig úgy gondoltál a csirkemellre, mint a kétlábú jószág szárazabb részére, akkor mindenképpen próbáld ki ezt az elkészítési módot. Bár a lassan sült hús nem épp egy nyári fogás, főleg, hogy kell neki 2,5-3 óra a sütőben, de a végeredmény kárpótol majd a házi szaunáért. A lassan sütés nagy előnye, hogy az amúgy szárazabb, „értéktelenebbek” húsokból is igazi, mennyei ételeket varázsol. Nem csak a csirke, hanem a disznó és a marha szárazabb részei is omlósak és szaftosak lesznek ily módon e... tovább

Exkluzív reggeli maradékból: frittata

Reggelire legtöbbször tojást eszünk. A frittata egy olyan tojásos lepényféle, amely ízesítését bárhogyan variálhatjuk. A hűtőnk tartalmából most egy ilyen verzió készült.   tovább

Mert szezonja van: Mandulás-sárgabarackos piskóta

Bár szerencsére még mindig meleg van, de azért múlt hétvégén mégis sikerült munkára ösztökélnem a sütőmet. Kint voltunk a telken, ahol ismét roskadozott a kedvenc sárgabarackfám. Igaz, hogy az idén kisebb szemek voltak rajta, és az is, hogy mindig olyan kis pöttyösek lesznek, mire megérnek, nem olyan szép, hamvasak, mint a zöldségesnél, de el nem cserélném semmire. Azt hiszem, még soha nem ettem jobb sárgabarackot ennél. Persze, tudom, hogy mindenki hasonlóan van a saját fájával... ;) tovább

Megunhatatlan klasszikus: Hortobágyi húsos palacsinta

Állítólag ezt az ételt az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács. A hortobágyi nevet marketingfogásként adta. Elkészítése nagyon egyszerű: összevágott borjúpörkölttel töltött sós palacsinta. A palacsinta amúgy is fent van minden családban a kedvencek listáján. Egy hosszú útról hazatérőnek készítettük el meglepetésként a múlt hétvégén. tovább