Így spórolj a konyhapénzen!

okt. 20., 2017

Így spórolj a konyhapénzen!

Sajnos nem vagyok egy nagy spórolós. Nem tudok bánni a pénzzel, csak úgy folyik ki a kezem közül. Szeretném a napi költésemet 1000 forint alá vinni, de ha meglátok valamit, mindig meg tudom győzni magam, hogy még megveszem, megérdemlem stb. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de például naponta egy – diétás – üdítő már plusz háromszáz forint. Azon a bérszinten ahol én mozgok, azonban jobban oda kellene figyelni, jobban be kellene osztanom a keresetemet, hogy félre tudjak tenni vagy esetleg komolyabb dolgokra is tudjak költeni.

„Sajnos ránk, magyarokra jellemző, hogy nincs kialakult pénzügyi tudatosságunk. A legtöbben ösztönszerűen, minden tervezés és józan meggondolás nélkül éljük meg a mindennapi pénzügyeinket” - írták az egyik legnagyobb magyarországi bank oldalán. És milyen igaz. Én például senkit nem ismerek magam körül, aki jól bánik a keresetével, tudatosan él és költ. Nekem most ebből elegem lett és új életet kezdek, új módszereket fogok kipróbálni, hogy minél több pénzt tudjak megspórolni:

  1. Egy táblázatban fogom vezetni, hogy mennyit költhetek egy nap és ebből mennyi maradt meg, vagy mennyivel léptem túl. Azt hiszem, ha ott lesz előttem feketén-fehéren akkor jobban oda fogok figyelni, hogy mire adok ki.

  2. Már hó elején beosztom a pénzem. Lesz egy keret a rezsire, a háztartásra – beleértve az étkezést, a tisztálkodó- és tisztítószereket is, és a szórakozásra is. A rezsit leszámítva, ezt a keretet nem fogom túllépni, legalábbis próbálom majd tartani.

  3. Hetente egyszer elmegyek nagybevásárolni, egyébként próbálom elkerülni a boltot. Esténként amikor bemegyek megvenni a vacsorához valót, mindig megtetszik valami, mindig belekerül legalább egy olyan a kosaramba, amit nem terveztem - ezen most változtatni fogok.

  4. Főzök. Most általában bent veszem az ebédemet a munkahelyemen, ha főznék, lényegesen több pénzt tudnék megspórolni.

  5. Készpénz. Megfigyeltem, ha bankkártyával fizetek, hajlamos vagyok többet költeni, hiszen nem látom, mennyi pénz folyik ki a kezem közül. Ezért igyekszem készpénzt használni, ami jelentősen megkönnyíti majd az életem, hiszen a 21.század Magyarországán még számos helyen nem lehet kártyával fizetni.

Ha sikerült betartanom a fent említett tippeket, akkor beszámolok az eredményről.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások