Praktikus tanácsok: így spórolhatunk egy kis pénzt

febr. 11., 2018

Praktikus tanácsok: így spórolhatunk egy kis pénzt

Mi magyarok nem igazán engedhetjük meg magunknak, hogy spóroljunk, félretegyünk. Akiknek van lehetőségük, azok általában 10-20 ezer forintot különítenek el a havi büdzséből, de megtakarítása keveseknek van. Nekem is központi témám, hogyan tudnék egy picit gyűjteni, néhány dolog még megvalósításra vár az életemben és sajnos egyiket sem adják ingyen. Szeretnék tanulni, utazni és egyik sem megy pénz nélkül.

Vajon hogyan tudunk egy picit félretenni?

Először is vizsgáljuk meg a költési szokásainkat. Ha eddig még nem tettük meg, akkor álljunk neki, ugyanis ez kulcslépés a megtakarításhoz. Vegyünk egy füzetet és írjuk fel minden nap, minden egyes kiadásunkat.

Ha ezt megtettük, kategorizáljuk a költéseinket. Az egyik csoportba tartozzanak a feltétlenül szükséges dolgok, a másik kategóriába pedig írjuk be, azokat a luxuskiadásokat, amelyek nélkül meglennénk. Ehhez a művelthez használhatunk kihúzó filcet, egyik kategóriát egy színnel, a másikat pedig másfajta színnel húzzuk ki.

Számítsuk ki, hogy a jövedelmünkből mekkora összeg marad, ha mindent kifizettünk, megvettünk. Ha nem marad semmi, akkor mindenféleképpen gondoljuk át vásárlási szokásainkat.

Számítsuk ki, mennyibe kerül, amire vágyunk. Egy utazásnál nézzük meg, hova szeretnénk menni, ma már rengeteg oldal foglalkozik kuponokkal, olcsóbb utazási, szállási lehetőségekkel. Ne térjünk be rögtön az első utazási irodába, nézzünk körül alaposan.

Vizsgáljuk meg, mit tudnánk kihúzni a kiadásaink listájáról. Például van-e esetleg olyan szolgáltatás, amelyért fizetünk, de mégsem használjuk és lemondhatnánk, vásárolunk-e feleslegesen ételt, ruhát vagy bármit.

Minden hétre jelöljük meg azt az összeget, amennyit költeni szeretnénk, ahhoz, hogy mellette még spórolni is tudjunk. Ha nincs rendkívüli kiadás, ebből ne engedjünk.

A pénzmegtakarítás komoly önfegyelmet igényel, de megéri.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások