“eteti magát”

Kekszes-diós-habos torta, ráadásul sütés nélkül!

Hölgyek, urak, de főleg hölgyek! Tegyük a szívünkre a kezünket! Melyikünk nem veszik el szívesen egy adag habos-édes-krémes csodában a nap bármely szakában! De főleg a kiadós vasárnapi ebéd után kotorászunk előszeretettel sütemény után. Na, a mai nap anyósom egyik remekét mutatom be nektek, a kekszes-diós-habos tortát, mely ráadásul sütés nélkül készül, így meleg nyári napokon is elkészíthető.   tovább

Nappalra hűsítő, estére melengető: bountys pohárkrém

Nappal még nyár van, délután és este pedig már ősz. Ez a pohárkrém a 30 fokban, jéghidegen hűsít, este pedig ideális kísérője egy-két romantikus komédiának. Macerásnak tűnik, de nem az. Viszont igen látványos. tovább

Tanácsok fészekből kirepülőknek (Felidéző)

Még utolsókat rúg a nyár, de szeptembertől nagyon sok 18-20 éves életében új időszámítás kezdődik. Egyetemre, főiskolára mennek. Most még gőzerővel hajtják a kiadó, tűrhető színvonalú albérleteket, ám a nagybetűs életben a mami főztje és vigyázó szemei nélkül kell boldogulni. Ha végigkóstolták az összes török, indiai, kínai gyorsbüfé kínálatát, elkezd majd hiányozni a hazai. Mielőtt azonban belevágnak a kulináris kísérletezésbe, érdemes megjegyezni néhány buktatót. Mert az okos fiatal az egyk... tovább

Pizza liszt nélkül - de tényleg!

Az étel a szeretet megnyilvánulása. Ne legyen mindegy, a restségnek következményei vannak. Ez a pizza erre jó példa. Kedvenc lehet, ami egészséges. A mi a pizzánknak cukkini az alapja. A gyerek szeme igencsak kikerekedik, amikor közöljük vele, hogy cukkinis pizza lesz vacsira. Aztán az első harapás után már nincs benne egy csepp kétség sem. Elégedetten hümmög, hogy milyen finom. A feltétet meg bárhogyan variálhatjuk, csak kukkantsunk be a hűtőbe és legyünk kreatívak!  tovább

Ma csirkét eszünk. Hogy milyet? Hát mézes-mustárost!

Még tartja magát a nyár, de a szeptember-tudat már elbír egy kicsit nehezebb alkotókat tartalmazó fogást. De nem kell megijedni, a méz nagyon egészséges, a mustár fanyarságával meg remekül kiegészítik egymást. A mellé halmozott kevert saláta pedig még minden ízében napfény.   tovább

Halászlé és gulyás kísérője: túrós pogácsa

Van egy sütemény, pontosabban sósság, aminek nem tudok ellenállni. Soha, sehol. Tudom, hogy nem szabad, tudom, hogy nem egészséges, s nem is tesz nekem jót, de ha pogácsát látok, végem van. Úgy vagyok vele, mint Gombóc Artúr a csokival: teljesen mindegy, hogy sós, hogy töpörtyűs, káposztás, tökmagos, sajtos, hajtogatott, pihentetett, gyorsan kész, apró, nagy, kerek vagy nem kerek... Jöhet minden formában és minden mennyiségben. A családomban az egyik nagy klasszikus a túrós pogácsa, mely legu... tovább

Gyorsan ízeset? Borsós gombapaprikást!

Dolgozó nőként sokszor kevés időm jut arra, amit leginkább szeretek. Ilyen a főzés, példának okáért. De az ilyen ételek, mint ez, arra inspirálnak, hogy igyekezzek gyorsan valami finomat készíteni. Még nem sikerült olyan magasságokba emelkednem, mint Jamie Oliver a 30, illetve 15 perces kajáival, de jó úton haladok! tovább

Maradékos osztás padlizsánnal

A padlizsánkrém, a joghurtos padlizsán és a töltött padlizsán az istenek étlapjáról pottyantak elénk, ezt bizton állíthatom. Ráadásul ebből a török paradicsomnak is nevezett csodazöldségből úgy készíthetők igazán laktató fogások, hogy alig tartalmaznak kalóriát. tovább

Kovászos uborka egyszerűen

Imádom a kovászos uborkát! Azt a savanykás, semmihez sem fogható ízt, amire egész nyáron vágyom, mert annyira üdít és frissít! Régebben azt hittem, hogy hónapokig kell érlelni nagyüzemi körülmények között, de azután megtudtam, hogy egy órányi munka és 3 napnyi érlelés az egész. Megmutatom, én hogyan csinálom.   tovább

Az igazi bolognai

A magyaron kívül talán egyedül az olasz konyha az, amelyikről el tudom képzelni, hogy az egész életemet le tudnám vele élni boldogan, még akkor is, ha mától kezdve „büntetésből” csak olasz ételeket kellene ennem. A bolognai szósz azonban kapott már néhány komolyabb pofont a világtól; a magyar konyhákban is kiütötték már számtalanszor. Ettem én már rosszabbnál rosszabb ételeket, amiket bolognai spagetti néven árultak a tudatlannak hitt vendégeknek. Ennél jobban már csak az gázabb, kvázi nettó ... tovább