“eteti magát”

Klasszikus illatos, puha kakaós csiga - mert néha sutba kell dobni az egészségtudatosságot!

Egészséges életmód ide, tudatosság oda, megesik, hogy az ember valami klasszikusra, valami lélekmelengetően nehéz és édes finomságra vágyik. Az elmúlt napok borongós időjárása amúgy is hajlamosította a torkosokat a bekuckózós nyalánkságozásra. Vasárnap pedig mi is lehetne jobb, mint egy friss házi kelt (más néven kőttes, ahogy a nagyanyám mondaná) reggeli kakaó mellé vagy ebéd utánra? Például egy töltelékben gazdag, vastag, puha és illatos kakaós csiga. tovább

Villámgyors bableves, mert az idő pénz

A bablevest sokszor órákig kell főzni a csülökkel a kuktában. Ez a mostani verzió ugyan nem csülökkel készül, viszont cserébe alig több mint fél óra alatt készen van és mégis nagyon finom. Hozza a bableves-életérzést anélkül, hogy a fél napunk rámenne. A hozzávalók apróra vágásával és megfelelő sorrendben történő főzésével trükközöm, hogy minél gyorsabban elkészüljek vele. tovább

Szedres-szilvás-áfonyás zablepény

A minap kaptam egy doboz szilvát és egy tál szedret. A szilvát senki nem szereti a családból csak úgy, megenni. A szeder is pont annyira volt savanyú, mely fokozatot csak a gyerekem képes szemrebbenés nélkül az arcába tolni, de ő épp nem volt itthon. Férj pedig a délutáni pihi után minden konyhai zugba benézett egy kis nassolnivalóért. Gondoltam, az nem járja, hogy vasárnap nincs itthon sütemény, viszont mivel mindketten folyamatosan slankítunk, valami alakbarátot kellett kifundálnom. tovább

Öt ok, hogy miért ne hagyd ki a reggeli kávét! (Felidéző)

A reggeli kávé elfogyasztása napunk kulcspontja, egyfajta rituálé mindannyiunk számára. Ha kimarad, például azért, mert elaludtunk, vagy voltunk olyan felelőtlenek, hogy elfelejtettünk venni egy csomaggal és kiürült a fémdoboz, akkor bizony baj van. Borul az egész nap, rosszkedvűek leszünk, nyűgösek és fáradtak. A reggeli fekete megadja nekünk azt a koffeinlöketet, ami egész napra kitart, ami felélénkíti a kókadozó érzékeinket és elindít a fürdőszoba felé, hogy aztán fitten és energikusan vág... tovább

Az étel, amitől a húsevők fejvesztve menekülnek, pedig egyáltalán nem ijesztő: izgalmas cukkinilepény

Ha ezt az ételt 40 éve a nagyapám elé tálalta volna a nagyanyám, valószínűleg veszekedés lett volna a vége, melynek következményeként Papa kanyarintott volna magának egy izmos szelet szalonnát egy még tekintélyesebb vastagságú kenyérdarabbal, ezzel letudva a vacsorát. Pedig ma már rengeteg zöldség és gyümölcs van, melyekből remekbe szabott, tápláló, ugyanakkor egészséges fogások készíthetőek. tovább

Mikor lesz már végre egészséges étel (is) a strandokon?

Óriási energiákat és felkészülést jelent az, hogy ilyen hosszú időre kigondoljam és biztosítsam magamnak azokat az ételeket, amiket ehetek. Ez nem túlzás. Komolyan készülni kell egy nyaralásra, mert a magyar vendéglátóhelyek nagyon nincsenek felkészülve a diétázókra, különösen a strandbüfék lesújtóak ilyen szempontból. Ropi és hotdog - sok esetben ennyi a kínálat. tovább

A tökéletes reggeli: körözött megbolondítva

A körözött az az étel, amely télen-nyáton tökéletes reggeli. Nyáron talán kicsit még tökéletesebb. Ha előző este bekeverjük, a hűtőben kiválóan összeérik reggelre, s már kezdődhet is a lakoma.   tovább

Jéghideg barackleves vaníliafagyival

Barackszezonban mi is lehetne tökéletesebb előétel, desszert vagy akár folyadékpótló a 40 fokban? tovább

Bár nem ősi magyar étel, azért büszkék vagyunk a lecsóra!

Ahogy kimondom a nevét, már az orromban érzem a hagyma, a paprika és a paradicsom semmivel sem összetéveszthető gőzelegyének illatát. Ez a kultikus és hagyományos étel az egyik legnépszerűbb nyári ételünk. És már most ellenmondásba keveredtünk, hiszen: mi is az a lecsó? Köztudott, hogy bizonyos területeken, bizonyos családok mást és mást értenek ezen étel alatt. Gondoltam, megér egy cikket, utánamentem hát, honnan is ered a lecsó. tovább

Az ősi magyar szörp (Felidéző)

Hallottatok már a márcról? Ez egy mézalapú üdítőital, mely már a honfoglalás kori magyarok között is nagyon kedvelt volt. A méz és a fűszer aromája teremti meg a márc ízét, melyekkel már őseink is találkoztak. tovább