“eteti magát”

Gumicukor? Lehet házilag, egészségesen is! (Felidéző)

Ízületi problémákkal kezdődött. Egy igazán finom megoldást találtunk erre. Gumicukor! A zselatin nagyon jót tesz az ízületeknek és a porcoknak, nagyobb mennyiségben is biztonsággal fogyasztható.  tovább

Egy falat Amerika: hot-dog gazdagon

A hot-dogot mindenki szereti, ugye? Na nem azt, amit gyerekkorunkban kaptunk: a szottyadt, gőzben puhult kiflibe helyezett túlfőtt, virslinek nevezett ipari rettenetet, aminek az aljára már sosem jutott az imádott ketchupból. Tudunk mi ennél jobbat is!   tovább

A mák szerelmeseinek: markáns ízű máktorta (Felidéző)

A közelmúltban vendégségben voltunk. Ott kóstoltam ezt a máktortát.  Próbáljuk itthon kerülni a cukrot az étkezésünkben, úgyhogy a kapott receptet átírtam kicsit.  tovább

Egyél gabonapelyhet, nem fog érdekelni a szex

166 éve született meg az az ember, akinek a reggelizőpelyhet köszönhetjük. John Harvey Kellogg amerikai orvos már akkoriban is a holisztikus gyógyításban hitt. Úgy vélte, mindennek a kulcsa a helyes táplálkozás, a testmozgás és a beöntés. Testvérével Will Keith Kellogg-gal találták fel a kukoricapelyhet, azonban a cukor kenyértörést okozott közöttük. Míg John ellenezte a „fehér méreg” hozzáadását, addig bátyja ragaszkodott hozzá.   tovább

Gazdag, finom, frankfurti leves a téli napokra

Még tart a tél, ezért a gazdag, bőséges, forró levesek időszakát éljük. A frankfurti leves elég szokványos, átlagos étel, ám mint mindent, ezt is fel lehet turbózni kicsit és akkor máris el lehet felejteni, hogy ez a leves tipikus menzakaja. tovább

Csípős és ízes gulyásleves, ami belülről melegít

  Vettem egy üveg jófajta chiliszószt (komolyan, több díjat is nyert a világ és Magyarország erőspaprika-fesztiváljain). Azt mondtam, ebből most vagy pörkölt lesz, vagy gulyás. A gulyás nyert. Úgyis azt hiszik külföldön, hogy mi állandóan gulyást eszünk. No, adjunk neki! tovább

Téli italok a világ körül - készítsd el te is! (Felidéző)

Ilyenkor télen központi szerepet játszik az életünkben a forralt bor, az enyémben legalábbis biztos. Bár cukros, azért igyekszem útba ejteni egy-egy boros bódét, de az is előfordul, hogy itthon készítek, akkor édesítőszerrel. Reszelek bele egy kis gyömbért, teledarabolom citrusfélékkel, szórok bele fahéjat és vigyázok, hogy ne forraljam fel, mert így marad benne némi alkohol is. tovább

Igazi lélekmelegítő: aranyszínű, ízletes marhahúsleves (Felidéző)

A helyzet az, hogy ha olyan húslevest szeretnél enni, ami önmagától ízletes, nem pedig az ételízesítőtől vagy a leveskockától, akkor jóféle marhahúsra lesz szükséged. Meg egy jó hentesre, aki fiatal, friss marhahúst ad neked. Nem mondom, hogy ez egy gyors étel, mert nagyon nem az, viszont nincs vele sok macera. Én imádom, literszám tudnám enni. Érzem, ahogy szó szerint vérré válik bennem. Így csinálom:   tovább

Káposztás tészta deluxe - szotyival, tejszínnel és mozzarellával

Szeretem a káposztát. Főzve, rakva, levesnek, főzeléknek, vagy akár nyersen is A hagyományos káposztás tészta, vagy “káposztás cvekedli” viszont egyrészt bár finom, elég fantáziátlan étel és nem is laktat eléggé, másrészt nagyon macerás, mert a káposztát le kell reszelni, azután meg elég sokáig kell párolni… na, ezt itt és most felejtsd el. Sokkal egyszerűbb és sokkal, de sokkal izgalmasabb ételt mutatok, amit most kísérleteztem ki.   tovább

Nem ördöngösség: kocsonya, a téli finomság (Felidéző)

Gyerekkoromban valamiért azt hittem, hogy a kocsonya napokig készül és hetekig zselésedik, valamint kizárólag a szabad levegőn tud megdermedni, ezért muszáj vele megvárni a téli fagyokat. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Ennél egyszerűbb étel a világon nincs. tovább