“eteti magát”

Sonkás juhtúróval töltött gomba

A gomba minden időben szuper étel. A juhtúróval töltött változat pedig igazán pompás. tovább

Hét jel, ami arra utal, túl sok cukrot eszel

Fehér méreg – így is szokták nevezni a cukrot. Bár sokszor kívánjuk az édes ízt, érdemes vele vigyázni, mert nemcsak túlsúlyhoz, de számos más negatív elváltozáshoz is vezethet a szervezetünkben.   tovább

Az új, személyes mennyországom: sült sajttorta (Felidéző)

Hetekkel ezelőtt találtam a Pinteresten ezt a receptet. Számtalanszor készítettem már sajttortát, de ez a sült változat teljesen más élmény az eddigiekhez képest. Ránézésre olyan, mint egy kicsit sűrűbb piskóta, de erről szó sincs. Nagyon könnyű, puha, egyáltalán nem száraz - inkább azt mondanám, szaftos, de ez olyan furán hangzik egy torta esetében - ami nem is csoda, hiszen csak nagyon kevés liszt van benne. A hagyományos sajttortákhoz képest ráadásul a zsírtartalma is alacsonyabb kicsit. N... tovább

Nyár eleji krumplisaláta spenóttal és aszalt paradicsommal

Mára egy igazi tavaszi-nyár eleji ebédet készítettem, vagyis készítettünk, mert a borsószemezgetésbe aprólábú is mindig beszáll. Cajun fűszerkeverékes saslik mellé tálaltam csupa frissen zsákmányolt zöldséget, és kiegészítettem néhány alkatrésszel, ami a hűtőben árválkodott. Így a parázs krumpli, a zöldborsó, az új lilahagyma mellett került bele egy kis tavaly aszalt paradicsom és néhány szem kapribogyó, ami elhagyható, de nekem véletlenül volt egy bontott üveggel. Néhány marék spenót, és kés... tovább

Szubjektív - Piros kockás terítők nyomában - Top5 budai étterem (Felidéző)

A piros kockás kisvendéglők világát talán mindenki ismeri, de legalábbis hallott róla. Nem igaz, hogy csak Krúdy írt ezeknek a vendéglőknek az atmoszférájáról. Nagyon sok írót megihlettek a hangulatos kisvárosi vendéglők, illetve a pesti és budai zöldéttermek. Számomra külön szívfájdalom, hogy a Tabánban nem maradt egyetlen ilyen típusú vendéglátó hely sem. Elindultam hát ezeknek az éttermeknek a nyomában, mert meggyőződésem, hogy hamarosan reneszánszát éli majd a boldog békeidőket idéző magy... tovább

Reformtócsni: nyugodtan eheted vacsorára is!

Tájegységenként máshogy nevezik: tócsni, lapcsánka, macok, bodag... Én cizegeként tanultam meg anyukámtól. Eredetileg krumplival készült, de nálunk, a "szegények eledele", a burgonya, lassan már csak ünnepnapokon kerül terítékre. Helyettesíthető viszont egy kitűnő szezonzöldséggel, a cukkinivel. Lelkiismeretfurdalás nélkül ehetjük akár vacsorára is.   tovább

Szubjektív - TOP5 büfékaja a Balatonon (Felidéző)

No de melyik büfékaját érdemes a Balaton környékén megkóstolni? Íme a TOP5 balatoni büfé, címekkel. tovább

Szubjektív - TOP5 balatoni étterem (Felidéző)

Ha nyár, akkor Balaton. No de van-e a lehúzós, túlárazott, zsírban tocsogó éttermeken kívül olyan is, amit Gurméman jószívvel ajánl a kedves olvasónak? A feladat nem egyszerű, de föláldoztam magam, és majd két héten keresztül éttermeket teszteltem a Balatonon. Azt nem tudom, hogy ki mi alapján készíti a saját listáját, de abban szinte biztos vagyok, elnézve az idei toplistákat, hogy mostanában nem ettek a Balatonnál. tovább

Vasárnapi maradékmentés: Reszelt burgonyás quiche

Minden évben alig várom, hogy végre lehessen újkrumplit kapni, de persze minden évben marad némi régi, tavalyi, ami már kicsit viseltes, és csak lökdösöm ide-oda, de kidobni sajnálom.Pont így volt az idén is, erre kerestem valamilyen maradékmentő ötletet, és meg is találtam ennek a reszelt krumplis pitének a formájában. tovább

Szuper hűsítő: kapros-fokhagymás uborkaleves

Ebben a hirtelen jött, tikkasztó melegben valami könnyűre és hűvösre vágyunk. Ez a leves tökéletes választás. tovább