Azt mondják, az ételek színe nagyon sok mindent elmond azok tápanyagtartalmáról, egészségre gyakorolt hatásairól stb. Én nem tudom, nem vagyok szakértő, biztosan így van. Azt a nézetet viszont osztom, hogy nem véletlenül vannak tájételek, idénytáplálékok, s nagyon fontos, hogy adott évszakban adott időszakra jellemző zöldséget-gyümölcsöt fogyasszuk. Ne vadásszunk decemberben epret a gyermeknek, még ha a húsunkat is rágja le érte, mert az import, kényszerérlelt gyümölcsnek semmilyen vitamintartalma nincs. Most együnk sok almát, szőlőt, áfonyát, mert azoknak van szezonja. De ha kicsit eltávolodunk a zöldség-gyümölcs duótól, s megfigyeljük, mit kívánunk meg adott időszakban, nagyon érdekes önismereti játékká válhat a táplálkozás is. A minap főzés közben én is elszórakoztam a gondolattal. Felidéztem magamban a színpalettát, s amely étel beugrott adott színhez, leírtam. Nem beszélve arról, hogy az asszociációs gyakorlaton túl meg van az elkövetkező napok menüje is. J
Sárga – gazdag zöldégleves sok répával, krumplival, borsóval, kukoricával, paprikával, citromos-tejszínes habarással – forró és könnyű őszi vacsora
Fehér – tejberizs nyáron fagyasztott bogyós gyümölcsből készült öntettel
Piros – tarhonyás hús akár sertéscombból, akár csirkemellből, savanyú uborkával
Narancssárga – sütőtökkrém leves – mi más? – és vadas Anyukám módra, zsemlegombóccal
Zöld – ruccolasaláta, kecskesajttal és balzsamecetes öntettel – egyszerűen zseniális
Kék – házi grízpudingos pohárkrém áfonyarétegekkel
Világosbarna – almáspite, ahogy SZANDI készíti
Barna – gombapörkölt nokedlivel
Fekete – paella csirkével, kolbásszal, csilivel és jó sok fekete olajbogyóval a tetején
Lila – kacsacomb párolt lilakáposztával
Sötétkék – Otelló szőlő vacsi helyett
Mondhatjátok, elvan az egyszeri háziasszony, ha játszik, de: én mindig gondolkodok. Agyalok a napi teendőkön, a gyereken, a munkámon, a jövőn, a céljaimon, mások céljain, a híreken, a világon. Írással foglalkozó emberként nem is tehetek mást. Igyekszem néha kilépni a rutinból, a komfortzónából, s elmélkedni más irányból is. A gondolattársítás ráadásul fejleszti a kreativitást, a kombinatív készséget és gyorsítja a reakcióidőt. Ezekre meg minden nőnek szüksége van, ha józan eszét megőrizve, talpon akar maradni. Úgyhogy: játékra és őszi ételtárra fel!
V. Szabó Kriszta