Színnel, étellel

okt. 14., 2015

Színnel, étellel

Azt mondják, az ételek színe nagyon sok mindent elmond azok tápanyagtartalmáról, egészségre gyakorolt hatásairól stb. Én nem tudom, nem vagyok szakértő, biztosan így van. Azt a nézetet viszont osztom, hogy nem véletlenül vannak tájételek, idénytáplálékok, s nagyon fontos, hogy adott évszakban adott időszakra jellemző zöldséget-gyümölcsöt fogyasszuk. Ne vadásszunk decemberben epret a gyermeknek, még ha a húsunkat is rágja le érte, mert az import, kényszerérlelt gyümölcsnek semmilyen vitamintartalma nincs. Most együnk sok almát, szőlőt, áfonyát, mert azoknak van szezonja. De ha kicsit eltávolodunk a zöldség-gyümölcs duótól, s megfigyeljük, mit kívánunk meg adott időszakban, nagyon érdekes önismereti játékká válhat a táplálkozás is. A minap főzés közben én is elszórakoztam a gondolattal. Felidéztem magamban a színpalettát, s amely étel beugrott adott színhez, leírtam. Nem beszélve arról, hogy az asszociációs gyakorlaton túl meg van az elkövetkező napok menüje is. J

 

  • Sárga – gazdag zöldégleves sok répával, krumplival, borsóval, kukoricával, paprikával, citromos-tejszínes habarással – forró és könnyű őszi vacsora

  • Fehér – tejberizs nyáron fagyasztott bogyós gyümölcsből készült öntettel

  • Piros – tarhonyás hús akár sertéscombból, akár csirkemellből, savanyú uborkával

  • Narancssárga – sütőtökkrém leves – mi más? – és vadas Anyukám módra, zsemlegombóccal 

  • Zöld – ruccolasaláta, kecskesajttal és balzsamecetes öntettel – egyszerűen zseniális 

  • Kék – házi grízpudingos pohárkrém áfonyarétegekkel

  • Világosbarna – almáspite, ahogy SZANDI készíti

  • Barna – gombapörkölt nokedlivel

  • Fekete – paella csirkével, kolbásszal, csilivel és jó sok fekete olajbogyóval a tetején

  • Lila – kacsacomb párolt lilakáposztával

  • Sötétkék – Otelló szőlő vacsi helyett

Mondhatjátok, elvan az egyszeri háziasszony, ha játszik, de: én mindig gondolkodok. Agyalok a napi teendőkön, a gyereken, a munkámon, a jövőn, a céljaimon, mások céljain, a híreken, a világon. Írással foglalkozó emberként nem is tehetek mást. Igyekszem néha kilépni a rutinból, a komfortzónából, s elmélkedni más irányból is. A gondolattársítás ráadásul fejleszti a kreativitást, a kombinatív készséget és gyorsítja a reakcióidőt. Ezekre meg minden nőnek szüksége van, ha józan eszét megőrizve, talpon akar maradni. Úgyhogy: játékra és őszi ételtárra fel!

V. Szabó Kriszta

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások