“eteti magát”

Novemberi nyáridéző: málnás túrókrém

Amikor már kezd beszürkülni az év, akkor is megidézhetjük egy reggeli, tízórai vagy akár uzsonnára való desszerttel a nyarat. Három személyre készítettem málnás túrókrémet. Közben még a nap is kisütött. Ugye, hogy sikeres a nyáridézés? tovább

Ettől leszünk vaslédik!

A vas nagyon fontos nyomelem. A megfelelő és sokoldalú táplálkozással naponta kell feltölteni személyes készleteinket. Az állati eredetű vasat a szervezet könnyebben tudja hasznosítani, mint a növényit. Ajánlott C-vitamin egyidejű bevétele, mert segíti a felszívódását. Mi nagyon sok májat eszünk, főként reggelire, finom zabkiflivel. A C-vitamin köretünk hozzá pedig leginkább cékla és paprika. Ha ebédre vagy vacsorára esszük, petrezselymes burgonyát adok mellé. Mára borjúmájat készítettem két ... tovább

Anya főztjénél nincsen jobb: csirkepaprikás

Van, hogy tartok hazafele és megcsap a távolból egy illat: csirkepörkölt. Anyukám főztje idéződik fel bennem. A jó pörkölt viszont úgy finom, ha benne van a csirke bőre, combja, háta, mindene. Ezt az otthonidézést most csak közelíteni tudtam. Pörkölt helyett csirkemell paprikást készítettem. tovább

Megosztó gasztroélmény, de egy esélyt megérdemel: gyors répakrém!

Tudom, hogy a répából készült dolgok kicsit megosztják a gasztrotársadalmat, hiszen van, aki imádni fogja ezt a receptet, más meg el sem tudja képzelni, hogy répapástétomot egyen. De nem baj, jól van ez így! Marcsi barátnőmnél ettem ilyet először. Minden házibulin, összejövetelen állandó fogás nála ez a gyors, ízletes és egyszerű étel, amit egyszer valaki lazacpástétomnak hitt, amin azóta is jókat kacagunk. Tényleg kevés hozzávalóból készül, és tényleg isteni! :) tovább

A csokoládék bűvkörében

A csokoládéboltok finom illata, a különleges finomságú szép bonbonok és cukorkák, kecses kis műremek tortácskák bizony erősen próbára teszik az embert. Miért is álljunk ellen a kísértésnek? Hiszen mértékkel és ésszel a csokoládé még pozitív szellemi, lelki csemegénk is lehet, amelyről kár lenne lemondani. tovább

Novemberi "kiskarácsony" kacsalakomával

Szeretem a hagyományokat. Szeretem a hozzájuk tartozó ízeket, illatokat. Ragaszkodom is hozzájuk, mert ezekkel élem meg újra az emlékeimet. Köszönöm a családomnak is, hogy ezeket az élményeket újra átélhetjük együtt. Közösen ülünk asztalhoz, jókat beszélgetünk és finomakat eszünk. A novemberi kacsa vagy liba sütése szinte már olyan, mint egy kiskarácsony.  tovább

Mustáros-hagymás-fehérboros pulyka tört krumplival

Nagyon szeretem a pikáns ízeket, az erőteljes fűszerezést, a hagymát. A télben az a jó, hogy ezeket a nehezebb, tartalmasabb ételeket is el lehet készíteni, mert nem érzem, hogy túl sok, vagy túl nehéz lenne, hiszen a hidegben éppen ilyen ételekre van szükség. tovább

Üdvözöljük az idei első banánokat lisztmentes muffinnal!

Lassan véget ér az őszi gyümölcsök szezonja, az alma is fonnyad, jöhetnek a tél slágerei: banán, narancs és társaik. Szomorú ezt kimondani, mert még mindig ennénk a mosolygós bogyósokat, a lédús barackokat, de ezzel várnunk kell néhány hónapot. Szeressük hát a banánt, s készítsünk egészséges muffint belőle! tovább

Kedvenclistára fel vele: félórás sütőtökleves!

A sütőtököt eddig csak sütve ettem, desszertként. Apukám ajánlotta, hogy próbáljam ki levesként is. Kaptam is pár darabot a kertjéből. Egy közepes nagyságút választottam ki erre a kísérletre. Jól sikerült, felkerült a kedvencek listájára. tovább

Édes élet cukor nélkül

Rengeteget halljuk, olvassuk, hogy  a cukor nem egészséges. Én személy szerint már legalább négy éve kiiktattam az életemből. Ez nem azt jelenti, hogy soha semmit nem fogyasztok, ami édes, de már napi szinten egyáltalán nem része az életemnek, csupán alkalomadtán fogyasztok agyonédesített terméket. Bevallom őszintén, konkrétan nem figyeltem meg, hogy milyen változásokat észleltem a szervezetemben, mióta elhagytam a cukrot, de az tény, hogy lefogytam, és ettől sokkal jobban kezdtem magam érezn... tovább