“eteti magát”

Pikáns vasárnapi gesztenyeleves

Egyik kedvenc évszakom az ősz. Elvarázsol a hulló levelek színkavalkádja, az avar illata, a rengeteg őszi termés a bokrokon-fákon. Igyekszem mindebből télire s megőrizni valamennyit, így a hétvégéink nagy erdei sétákkal, illetve az összegyűjtött termések közös feldolgozásával telnek. A környékbeli som-, csipkebogyó-, galagonya- és gesztenye-lelőhelyeket már mind ismerjük, s rendszeresen vissza-vissza járunk a gyerekekkel, kosárral a kézben. Egy részüket a kamrapolcra szánjuk, de a gesztenyét ... tovább

Szabadnapos szakács - Ma kiderül az igazság a bolognai szósszal kapcsolatban

A szósz eredetileg a Bolognától 15 km-re található Imolából származik, míg a spagetti egy nápolyi tészta. Akkor mi igaz az egészből? Maga a bolognai szósz Imolából származik, aminek az alapja darált marhahús, pancetta, répa, zellerszár, hagyma, vörösbor, húslé és paradicsompüré. Általános hiba a bolognai szósz elkészítésénél (még az éttermekben is), hogy túl sok paradicsom kerül bele, és inkább lesz egy darált húsos paradicsomszósz az eredmény, mintsem egy igazi bolognai. Persze finom az előb... tovább

Kalandos sütőtökleves a’la Eszti

Ha ősz, akkor sütőtök, és ha sütőtök, akkor krémleves. Hűvös, esős estéken tökéletes választás lehet. Laktató és mégis egészséges, alacsony szénhidráttartalmú (juhhé!) vacsora az egész családnak. És még az elkészítése sem bonyolult, igaz az előkészületeknél szükségünk lesz egy erős férfira vagy előtte egy kiadós bicepsz-tricepsz edzésre. Szerezzünk be egy szép nagy sütőtököt, a lényeg, hogy pucolt, kimagozott állapotban nagyjából egy kiló legyen. A sütőtököt kettévágjuk. Itt határozottan kérj... tovább

Szabadnapos szakács - Mennyei sült csirke fortélyok és isteni kókuszos süti

Szabadnapos szakácsunk, Györki Attila és állandó alkotótársa, Szandi, ismét remekbe szabott ebédötletekkel készültek mára. Vasárnapi ebéd rovatunk második részében egy sütési technikát mutatunk be, és egy tökéletes vendégváró csokis süti vár titeket. Mindenki sütött már csirkemellet. És aztán sokan rájövünk, hogy egészben sütésre nem biztos, hogy a legjobb hús, mert könnyen kiszárad, és az eredmény egy fűrészpor szárazságú, vastag hús lesz, amit aztán mártás nélkül senki se tud élvezni. Pedig... tovább

Ötperces sült avokádó Jucusnak (is)

Kolléganőnk, Jucus, az ÉGŐ FÓKAZSÍR című bejegyzésében, amivel életmódváltásának történetébe és annak folyamatába enged bepillantást, azt írta, még sohasem evett avokádót. Amellett, hogy nagyon büszkék vagyunk rá, hogy elindult az úton, hogy változtasson életén, támogatjuk is; ha kell, megfogjuk a kezét és együtt emeljük azt a kettlebellt. Most Jucus kedvéért mutatok egy szuper reggeli receptet. Ígérem, öt perc alatt elkészül.  Nem kell hozzá semmi más, mint egy darab avokádó, két darab tojás... tovább

Szabadnapos szakács az IgenÉlet konyhájában

Ugye emlékeztek GYÖRKI ATTILÁRA, aki Londonban dolgozik Gordon Ramsay egyik éttermében, szabadnapjain pedig az Egy szakács naplója című, nagysikerű blog szerzője? Képzeljétek, az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy Attila, elfogadva felkérésünket, kéthetente vasárnapi menüvel örvendezteti meg az IgenÉlet olvasóit! A desszertfelelősünk pedig Attila állandó együttműködő partnere, Szandi, aki a Sütik Birodalma bloggere, s 21 évesen már majd’ 10 éves rutinja van az édességkészítésben. Érdemes l... tovább

Házi energiaszelet

Ha már sporthetünk van, készítsünk házilag egy szuper proteinbombát, ami energialöketet ad számunkra egy fárasztó edzés vagy TAKARÍTÓTRÉNING után.  Nem kell hozzá sok alapanyag, mindösszesen 15 dkg zabpehelylisztre, ugyanennyi ízesített proteinporra és 10 dkg darált mandulára vagy kókuszreszelékre lesz szükségünk. Ehhez hozzáadunk nagyságrendileg két deci vizet, összegyúrjuk és rudakat formázunk a masszából. A mázhoz étcsokoládét olvasztunk, belemártjuk a kis szeleteinket, majd betesszük 20 p... tovább

Az ősi magyar szörp

Hallottatok már a márcról? Ez egy mézalapú üdítőital, mely már a honfoglalás kori magyarok között is nagyon kedvelt volt. A méz és a fűszer aromája teremti meg a márc ízét, melyekkel már őseink is találkoztak. II. Béla egyik oklevelében is megemlítik, hogy a jobbágyok a földesúrnak adóként márcot is szolgáltattak. Majd a középkori vásárokban, ahogy megjelentek a mézeskalácsosok, megjelent a márc is, melyet a II. világháborúig lehetett kapni. Még a nagyszüleink is fogyaszthatták, leginkább a D... tovább

Forró pillanatokkal készülünk a télre

Mindig könnyebb leemelni a boltok polcairól a nekünk tetsző üveget, de higgye el mindenki, számos oka van, miért is készítsünk magunk befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat. Mi válogatjuk ki a belevalókat, kísérletezünk az ízekkel. Nincs benne olyan plusz, amire semmi szükségünk. Sokkal olcsóbb is, ráadásul hihetetlenül gyorsan készen van. A készítésbe be lehet vonni a család apraját is. Másképp eszi téli reggelen a Kicsi azt a lekváros kalácsot, amire vissza tud emlékezni, hogy maga is kever... tovább

Gasztrotörténelem képekben

Ha már eleget csodáltad Edina Spagettipántos ételfotóit, de még mindig nem teltél el a gasztromennyország megidézésével, irány a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, ahol augusztus 28-án nyílt meg a gasztrofotó-kiállítás. A tárlat a Konyhaművészet című gasztronómiai folyóiratban 1990 és 2006 között megjelent képekből válogat. A gasztronómia az élet fontos része, amely áthatja a mindennapokat. Éppen ezért fontos ezt vizuálisan is megjeleníteni, ahogy ezt annak idején a Konyhaművészet... tovább