“eteti magát”

Fogjunk legényt!

Nem tudom, kitől és miért kaphatta ezt a nevet a legényfogó leves, mert az én legényemet egy sörben pácolt, ropogós sertéssülttel tudom igazán levenni a lábáról. Ennek ellenére elégedetten szürcsölgette ezt a levest, és amikor szedett magának még egy tányérral, tudtam, hogy ezzel is megfogtam. Az étel a szeretet és a gondoskodás megnyilvánulása. A házias, saját magunk által készített finomságok teszik meleggé az otthonunkat és teljessé a családunk életét. Alig fél vagy egy óra alatt olyan ízl... tovább

Köles, de nem a madaraknak

Ha már állatos hét, húsmentes recepteket ajánlunk az elkövetkező napokban. Itt van mindjárt a köles, melytől sokan idegenkednek, pedig csak jól kell elkészíteni, s igazán mennyei tud lenni. Ráadásul „alakbarát” is. Ezt az ételt fogyaszthatják vegánok, vegetáriánusok, gluténérzékenyek, cukorbetegek és mindenki, aki tehermentesítő napot iktat be étkezésébe. Hozzávalók 2 személyre:   25 dkg köles 1 db hagyma 2 cikk fokhagyma 1 kisebb cukkini 1 kis fej brokkoli 1-2 db sárgarépa 1-2 db aszalt para... tovább

Szuperdiétás fagyi

A Tegyünk Együtt Egymásért csoport diétás fagyiját ajánljuk ma délutánra. Ha most nekiálltok az elkészítésének, az esti filmnézéshez már büntetlen örömökkel készülhettek. Szerintetek létezik olyan fagyi, amit egy kemény szálkásítás alatt is lehet enni? IGEN! Elkészítésének legegyszerűbb módja, ha fehérjeport használunk hozzá. A zsírszegény, kalóriaszegény, fehérjedús fagyi ráadásul cukormentes. Hozzávalók: - 300 ml kókusztej - 3 adagolókanál bármilyen ízű fehérjepor (attól függ, milyen ízt sz... tovább

A napfény íze

A nyár az utolsókat rúgja, a kerti bokrok pedig ontják a zamatosabbnál zamatosabb zöldségeket. A paradicsomunk is éppen ilyen, a hosszú várakozást követően a család egyszerűen képtelen elfogyasztani azt a mennyiséget, amit hirtelen egyszerre megteremnek – ahhoz viszont, hogy befőzzük, kevés. Bár a hőségben akkor sem szívesen állnék a rotyogó lábos mellett, hogyha muszáj lenne, s végül arra jutottam, aszalással fogom tartósítani a felesleget. A megmosott és kicsumázott paradicsomokat félbevágo... tovább

Könnyű, puha, gluténmentes kenyér

A Tegyünk Együtt Egymásért csapat tagja, Kiss Dóri esküszik erre a kenyérre. Próbáljátok ki ti is! 200 g Nutri Free mix per pane lisztet, 50 g Schär mix B-t, 4 g Dr. Oetker instant élesztőt, pici sót, pici cukrot és 1 ek. útifűmaghéjat elkeverünk, ráöntünk kb. 2,8 dl meleg vizet. Robotgép dagasztófejével alaposan összedolgozzuk. Hozzáadunk még 2 ek. olajat, tovább dagasztjuk. Egy jénai tálat kikenünk olvasztott kacsazsírral, és a vizes kézzel megformázott tésztakupacot belehelyezzük. Hagyjuk ... tovább

Őszelő körtével

Nagyon divatosak a smoothie-k, gyümölcspürék. Ha már idény van és potyog a körte, ne a muslincákat vendégeljük meg vele, hanem készítsünk magunknak, gyermekünknek pürét belőle! Rengeteg variáció létezik. Lehet zöldséges vagy gyümölcsalapú. Én a minap körtepépet készítettem. Felönthettem volna gyümölcslével is, de jobban kedvelem, ha kanalazható. Nem édesítem, szeretem mindennek a saját ízét. Egy kis citromlevet viszont nyomtam hozzá, de így is bebarnul hamar. Ez egy ilyen gyümölcs. Ilyenkor t... tovább

Az én paradicsom :)

  A paradicsom szezonja van. Már télire készülünk a befőzéssel. Annyira jó, amikor a magunk által elrakott, üveges paradicsomunkat vesszük le a polcról, és azzal készülhet a bolognai vagy a mexikói ihletésű finomság!   Egy kosárnyi megmosott paradicsomot előbb forró, majd hideg vízbe teszek, így könnyedén le tudom húzni a héját. Felkockázom a gyönyörű szemeket, jó nagy edénybe öntöm, sózom, és rotyogtatom. Hagyom egy ideig bugyogni. Meghagyom a nagyobb darabokat, de akár turmixolni is lehet. ... tovább

Új kenyér az asztalra

Augusztus 20-a nem csak államalapításunk ünnepe, hanem az új kenyéré is. Lássunk akkor egy könnyen elkészíthető kovászos kenyér receptet! Érdemes kipróbálni!Augusztus 20-a nem csak államalapításunk ünnepe, hanem az új kenyéré is. Lássunk akkor egy könnyen elkészíthető kovászos kenyér receptet! Érdemes kipróbálni! tovább

Törni-zúzni fogunk!

Törünk-zúzunk, ugyanis pesztót készítünk. Az egyik kedvencem az ún. genovai, ezt készítem legtöbbször.  Szedek kb. 10 dkg friss bazsalikomlevelet. Megmosom, papírtörlőn lecsepegtetem. Mozsárban összetöröm 6 dkg fenyőmaggal (helyettesíthető dióval) és 4-5 gerezd fokhagymával. Hozzáöntök kb. 2 dl olívaolajat és belereszelek 8 dkg parmezánt. Sózom, borsozom, jól összedolgozom.  Kis üvegbe teszem, ha szükséges, még egy kis olajjal felöntöm, mert így sokáig eláll a hűtőben. Pirítósra is kenhető, d... tovább

Barackmentő akció

A hazai gyümölcs sem mindig olyan ízletes, mint ahogy elsőre kinéz. A minap én is belefutottam a tökéletesen vízízű barackba. Látatlanban – kóstolatlanban – bevásároltam belőle két kilót, de az élvezeti értéke a nullával volt egyenlő. Gondoltam, ha enni nem is jó, azért levesnek még működhet. Hogyan? Meghámozom, feldarabolom a gyümölcsöt, majd egy edényben annyi vízzel felteszem főni, amennyi épp ellepi. Én édesítőbogyókat használok, mert éljen az egészségtudatosság, de mindenkinek az ízlésér... tovább