“eteti magát”

Kovászos uborka egyszerűen (Felidéző)

Imádom a kovászos uborkát! Azt a savanykás, semmihez sem fogható ízt, amire egész nyáron vágyom, mert annyira üdít és frissít! Régebben azt hittem, hogy hónapokig kell érlelni nagyüzemi körülmények között, de azután megtudtam, hogy egy órányi munka és 3 napnyi érlelés az egész. Megmutatom, én hogyan csinálom.   tovább

Görög tésztasaláta

A tésztasaláta egy kicsit kompromisszumos megoldás: tészta-zöldség, tök jó (nekem), neki pedig némi grillezett hússal szintén laktató és tartalmas ebéd. Szerintem a jó tésztasaláta titka a sok ízben rejlik: a friss, ropogós zöldségek, az erőteljes ízű dresszing: a kicsit édes, kicsit savanyú, no meg a friss fűszerek. És egy kis mustár, ami picit megtekeri az egészet. ;) tovább

Sonkás juhtúróval töltött gomba

A gomba minden időben szuper étel. A juhtúróval töltött változat pedig igazán pompás. tovább

Hét jel, ami arra utal, túl sok cukrot eszel

Fehér méreg – így is szokták nevezni a cukrot. Bár sokszor kívánjuk az édes ízt, érdemes vele vigyázni, mert nemcsak túlsúlyhoz, de számos más negatív elváltozáshoz is vezethet a szervezetünkben.   tovább

Az új, személyes mennyországom: sült sajttorta (Felidéző)

Hetekkel ezelőtt találtam a Pinteresten ezt a receptet. Számtalanszor készítettem már sajttortát, de ez a sült változat teljesen más élmény az eddigiekhez képest. Ránézésre olyan, mint egy kicsit sűrűbb piskóta, de erről szó sincs. Nagyon könnyű, puha, egyáltalán nem száraz - inkább azt mondanám, szaftos, de ez olyan furán hangzik egy torta esetében - ami nem is csoda, hiszen csak nagyon kevés liszt van benne. A hagyományos sajttortákhoz képest ráadásul a zsírtartalma is alacsonyabb kicsit. N... tovább

Nyár eleji krumplisaláta spenóttal és aszalt paradicsommal

Mára egy igazi tavaszi-nyár eleji ebédet készítettem, vagyis készítettünk, mert a borsószemezgetésbe aprólábú is mindig beszáll. Cajun fűszerkeverékes saslik mellé tálaltam csupa frissen zsákmányolt zöldséget, és kiegészítettem néhány alkatrésszel, ami a hűtőben árválkodott. Így a parázs krumpli, a zöldborsó, az új lilahagyma mellett került bele egy kis tavaly aszalt paradicsom és néhány szem kapribogyó, ami elhagyható, de nekem véletlenül volt egy bontott üveggel. Néhány marék spenót, és kés... tovább

Szubjektív - Piros kockás terítők nyomában - Top5 budai étterem (Felidéző)

A piros kockás kisvendéglők világát talán mindenki ismeri, de legalábbis hallott róla. Nem igaz, hogy csak Krúdy írt ezeknek a vendéglőknek az atmoszférájáról. Nagyon sok írót megihlettek a hangulatos kisvárosi vendéglők, illetve a pesti és budai zöldéttermek. Számomra külön szívfájdalom, hogy a Tabánban nem maradt egyetlen ilyen típusú vendéglátó hely sem. Elindultam hát ezeknek az éttermeknek a nyomában, mert meggyőződésem, hogy hamarosan reneszánszát éli majd a boldog békeidőket idéző magy... tovább

Reformtócsni: nyugodtan eheted vacsorára is!

Tájegységenként máshogy nevezik: tócsni, lapcsánka, macok, bodag... Én cizegeként tanultam meg anyukámtól. Eredetileg krumplival készült, de nálunk, a "szegények eledele", a burgonya, lassan már csak ünnepnapokon kerül terítékre. Helyettesíthető viszont egy kitűnő szezonzöldséggel, a cukkinivel. Lelkiismeretfurdalás nélkül ehetjük akár vacsorára is.   tovább

Szubjektív - TOP5 büfékaja a Balatonon (Felidéző)

No de melyik büfékaját érdemes a Balaton környékén megkóstolni? Íme a TOP5 balatoni büfé, címekkel. tovább

Szubjektív - TOP5 balatoni étterem (Felidéző)

Ha nyár, akkor Balaton. No de van-e a lehúzós, túlárazott, zsírban tocsogó éttermeken kívül olyan is, amit Gurméman jószívvel ajánl a kedves olvasónak? A feladat nem egyszerű, de föláldoztam magam, és majd két héten keresztül éttermeket teszteltem a Balatonon. Azt nem tudom, hogy ki mi alapján készíti a saját listáját, de abban szinte biztos vagyok, elnézve az idei toplistákat, hogy mostanában nem ettek a Balatonnál. tovább