“eteti magát”

Nem lehet saját szakácsom - de igény, az volna rá

Ha lenne annyi pénzünk, hogy megengedhessük magunknak, akkor mégis inkább egy szakácsot fogadnék házhoz. Elképzelem, hogy mire hazajövünk a munkából délután, ott állnak felcímkézve, kiporciózva az ételek: vacsora, másnapi reggeli, tízórai, ebéd. Lehet, hogy megvetendő ez a vágyam, de bizony áldoznék rá, ha megtehetném. tovább

Maradékból csodát: almás kenyérpuding

Utálok ételt kidobni, viszont valahogy mindig marad pár nyomi alma, amit egy ideig csak lökdösünk ide-oda, amíg annyira nyomorultak nem lesznek, hogy már senkinek sem kellenek. Ezért gondoltam, hogy mentem, ami menthető, és még a három nappal ezelőtti szottyos kenyeret is ellőhettem vele. A végeredmény pedig a máglyarakás és az almáspite nászából származó, enyhén csúnyácska - na jó, legyünk őszinték, marha ronda - süti lett. tovább

Gyermekkori strandolások emlékére: csokihabos gofri

Nem hiszem, hogy csak azért kell ennünk, hogy ne legyünk éhesek. Az étel íze, illata felidézhet csodás emlékeket, amiket jó újra átélni, vagy az élményét továbbadni családunknak. A gofri a gyerekkori strandolások forró levegőjét hozza elő, ahogy a húgommal vizes hajjal, lábunkat lóbálva, papírtálcáról faljuk az édes-habos finomságot. tovább

Sült, sajtos gnocchi - a tökéletes, tízperces ebéd

Már egy bő hónapja nem tudunk kikeveredni ebből a nyomorult influenzából, így arra gondoltam, milyen jól is esne egy gazdag, krémes leves, gnocchival, csirkével és sok-sok zöldséggel. Aztán elkövettem azt a hibát, miközben minipraclival görgettük a krumpligombóckákat – vagyis ő inkább lapítgatta, mivel a nyújtófa a nagy kedvence, s közben azt énekelgette, hogy „recse-recse pogácsa, túrós asszony csinálta…-, hogy megkérdeztem, leves legyen-e vagy sonkás-sajtos gnocchi. Nna, a többit, gondolom,... tovább

Ki mondta, hogy pozsonyi kiflit csak karácsonykor készíthetünk?

Vannak sütemények, melyeket általában ünnepekkor készítünk. Karácsony, húsvét elteltével pedig egy évig kénytelenek vagyunk az emlékeinkből élni. De miért kellene? Készítsünk, amikor csak jólesik. tovább

Kukac a burgerben? Lehetetlen!?

Magyarországon lenne arra lehetőségünk, hogy a világ legjobb, legegészségesebb és legfinomabb ételeit együk, és erre törekedni is kell, azért nem kell abból lelkiismereti problémát csinálni, ha az ember egyszer-egyszer betér egy gyorsétterembe. Ha egyébként odafigyelünk a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étkezésre, akkor ez néhanapján minden gond nélkül belefér. Annál is inkább, mert minden ételről pontos és részletes leírást kaphatunk, tehát pontosan tudjuk, hogy mit eszünk meg. tovább

A szerelmesek ünnepére fehércsokis vörösbársony golyók Beától

Hamarosan Bálint-, avagy Valentin-nap, ami számomra kicsit a Halloween kategóriájába esik. Bár itthon nem különösebben kerítünk nagy feneket ennek a napnak, de szívesen lepem meg a családot valami finomsággal, hát miért ne használnám ki ezt az alkalmat is?! Már régóta szerettem volna elkészíteni ezeket a csodás, rubint színű golyókat, és ennél nem is lett volna jobb alkalom. tovább

Egyfős háztartás - tippek és trükkök

Jó sok testvérem van, szám szerint négy húgom. Anyukánk elég rosszul főzött, de legalább ritkán, úgyhogy igazi kihívás volt mellette életben maradni. Így aztán már 9-10 éves koromban megfőztem egyszerűbb dolgokat: paprikás krumplit, húslevest, tejbegrízt. Megszerettem a főzést. Azonban hat személyre tanultam meg háztartást vezetni, így elég nagy kihívást jelentett, hogy képes legyek kisebb társaságnak, vagy éppen egymagamnak főzni. Ma már jól elvezetek egy egyfős háztartást. Nézzük, milyen tr... tovább

Aminek meg kell adni a módját: marhahúsleves gazdagon

Nálunk most a levesnek van szezonja. A héten már a második kondér marhahúslevest főzöm. Jó hosszan, több órán keresztül hagyom, hogy elkészüljön. Ebben a hidegben a legjobb ebédre, vacsorára. tovább

Tudtad? 10 pontban a kávéról (Felidéző)

10 érdekesség a kávé történetéről.  tovább