“eteti magát”

Bár nem ősi magyar étel, azért büszkék vagyunk a lecsóra!

Ahogy kimondom a nevét, már az orromban érzem a hagyma, a paprika és a paradicsom semmivel sem összetéveszthető gőzelegyének illatát. Ez a kultikus és hagyományos étel az egyik legnépszerűbb nyári ételünk. És már most ellenmondásba keveredtünk, hiszen: mi is az a lecsó? Köztudott, hogy bizonyos területeken, bizonyos családok mást és mást értenek ezen étel alatt. Gondoltam, megér egy cikket, utánamentem hát, honnan is ered a lecsó. tovább

Az ősi magyar szörp (Felidéző)

Hallottatok már a márcról? Ez egy mézalapú üdítőital, mely már a honfoglalás kori magyarok között is nagyon kedvelt volt. A méz és a fűszer aromája teremti meg a márc ízét, melyekkel már őseink is találkoztak. tovább

Mrs Lipton mascarponés-mandulás ízkavalkádja sütés nélkül

Különleges ízek és állagok tökéletes kombinációja; igazi villantós desszert, egyszerű alapanyagokból, sütés nélkül. Ezt a desszeretet egy étteremben ettem, és ízminta, illetve leírás alapján álmodtam meg. "Citrusos mascarpone golyók, édes kekszmorzsával, karamellizált mandulforgácsban meghempergetve, málnás tejföllel tálalva” volt a leírás. Elég jól sikerült a saját verzióm, azóta sokszor elkészítettem már, és eddig mindenkit lenyűgözött. tovább

A legesleggyorsabb főtt kukorica

Az interneten kering egy recept a 3 perces, mikróban főtt kukoricáról. Tartottam attól, hogy ez csak egy városi legenda, ezért - "mindent az olvasókért" alapon kipróbáltam. Tudom, hogy a mikrohullámú sütő nem a legegészségesebb konyhai eszköz, de néha kivételt lehet tenni. A recept működik! Bár nekem 5 percig tartott, de még így is sokkal gyorsabb, mint a hagyományos, vízben főzős változat. tovább

Öt csodás nyári frissítő, ha már eleged van az ásványvízből! (receptek)

Nem mondom, hogy könnyű volt leszoknom a káros italokról, és azt sem mondom, hogy soha többé nem iszom meg egy jéghideg kólát jéggel és citrommal, de nem lesz a napi rutinom része, az biztos. Kerestem alternatívákat a finomságra, mert hosszú távon azért elég unalmas a víz, s mert így remélhetőleg minden nap egy pohárral több folyadékot gurítok le. Ezek a receptek variálhatók, folyadékként fogyaszthatók, vagy épp egy étkezés helyettesítésére. Én mindenképp javaslom a főétkezések előtt fogyaszt... tovább

Egészségtudatos túrógombóc superior

A klasszikus túrógombóc búzadarával készül. Én viszont kísérletezni szoktam, így kipróbáltam, hogyan tudnám helyettesíteni a búzadarát. Zabpelyhet használtam. Ledaráltam, nem lisztfinommá, hanem kissé darabosra őröltem. Jelentem: szuper lett. És bevetettem még egy-két "luxusító" cselt is. tovább

Amikor a lecsó salátává alakul

Mivel a nyár a friss, zamatos gyümölcsökről, zöldségekről szól, nincs az a mennyiségű salátarecept, amire azt mondhatnánk, hogy ez már túl sok. Ma egy olyat hoztam nektek, amit akár egy nyári grillezés, kerti parti alkalmával is be lehet vetni, és a férfiak is imádni fogják! Mivel csak néhány hozzávaló szükséges, elég hamar össze lehet dobni. tovább

Szubjektív - TOP5 büfékaja a Balatonon

Ebben a nagy melegben sokszor nincs kedvünk nagyot, kiadósat enni. Éppen csak annyit kíván a szervezetünk, amivel egy büfében egyszerűen és gyorsan csillapíthatjuk az éhségünket, és már megyünk is vissza a vízpartra. Erre jó a „street food”. A divatos kifejezés az utcán, akár menetközben is megehető ételekre vonatkozik, ha pedig Balaton-part, akkor „strand food” vagy inkább magyarul, szabad fordításban: büfékaja. No de melyik büfékaját érdemes a Balaton környékén megkóstolni? Íme a TOP5 balat... tovább

Nem papírvékony, olajos, száraz lángost érdemlünk!

Nem, nem őrültem meg, hogy a nyár egyik alapélelmiszerét akarom rátok erőltetni. Magyar strand, horgásztó vagy fesztivál elképzelhetetlen egy lángosos bódé nélkül. De sajnos a jó lángos meglehetősen ritka. A tóparti lángosbüfék is áldozatul esnek az „egy nyár alatt szeretnék milliomos lenni” mentalitásnak, így ezen étel „nagyüzemi” típusa általában papírvékony, olajban tocsogó és száraz. S ezen a vízzel bőven felhigított tejföl (vagy inkább tejfölös víz?) és a szinte narancssárga, sajtjellegű... tovább

Nyári saláta fajitás garnélával és pirítóssal

Ilyenkor nyáron jól esnek a friss, ropogós zöldségek. Pláne ha egy pikáns, különleges saláta alapjául szolgálnak. A garnéla ma már nem elérhetetlen, megéri kipróbálni. tovább