“eteti magát”

Törni-zúzni fogunk!

Törünk-zúzunk, ugyanis pesztót készítünk. Az egyik kedvencem az ún. genovai, ezt készítem legtöbbször.  Szedek kb. 10 dkg friss bazsalikomlevelet. Megmosom, papírtörlőn lecsepegtetem. Mozsárban összetöröm 6 dkg fenyőmaggal (helyettesíthető dióval) és 4-5 gerezd fokhagymával. Hozzáöntök kb. 2 dl olívaolajat és belereszelek 8 dkg parmezánt. Sózom, borsozom, jól összedolgozom.  Kis üvegbe teszem, ha szükséges, még egy kis olajjal felöntöm, mert így sokáig eláll a hűtőben. Pirítósra is kenhető, d... tovább

Barackmentő akció

A hazai gyümölcs sem mindig olyan ízletes, mint ahogy elsőre kinéz. A minap én is belefutottam a tökéletesen vízízű barackba. Látatlanban – kóstolatlanban – bevásároltam belőle két kilót, de az élvezeti értéke a nullával volt egyenlő. Gondoltam, ha enni nem is jó, azért levesnek még működhet. Hogyan? Meghámozom, feldarabolom a gyümölcsöt, majd egy edényben annyi vízzel felteszem főni, amennyi épp ellepi. Én édesítőbogyókat használok, mert éljen az egészségtudatosság, de mindenkinek az ízlésér... tovább

Csapatépítő csirke

- Mi legyen vacsira? (Ugye, ismerős a kérdés?) - Mártogatós bundás csirke! - jön a gyors válasz nálunk. Ekkor tudom, hogy a családom tagjai ki vannak tikkadva és éhezve egy jó kis összejövetelre, így inkább olyan ételt szeretnének enni, ahol egyetlen tányér köré gyűlhetünk, és mindenki a saját villájával csipegethet.  Egy egész csirkemellet falatokra szeletelek. Sózom, borsozom.  Közben elkészítem a bundát. Felverek két tojást egy tálban. Hozzáadok egy nagy pohár, 330 g-os, 20%-os tejfölt, ké... tovább

Leteper a tepertő

A párom a piacon szokott bevásárolni. Mindig hoz friss tepertőt. Maradt még az előző adagból kb. 10 dkg. Úgy döntöttem, készítek belőle egy kétszemélyes reggelit (vagy vacsorát). Egy közepes méretű hagymát aprítottam össze gépben. Miután jól összezúzta, mellétettem a tepertőket, és a krémes állag eléréséig dolgoztattam. Belecsaptam még két teáskanálnyi mustárt. Sóztam, borsoztam. Pirítós kenyérre kenve, friss paprikával és paradicsommal tálaltam.  Az időjárás enyhülése meghozza az étvágyat az... tovább

Ki mondta, hogy csak a főtt kukorica a kukorica?

A nyár egyik legkedveltebb étele a főtt kukorica, melyet előszeretettel fogyasztunk akár strandon akár otthon. Most bemutatunk három receptet, hogyan is készíthettek íncsiklandó ételeket belőle.  Mindegyik étel alapja a gondosan puhára főtt csemegekukorica, melyet úgy készítünk el, mintha a nagymamánk tenné. Megtisztítjuk a csuhéjától, a lábas alját kibéleljük vele, ráhelyezzük a kukoricát és annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Fedő alatt addig főzzük, míg teljesen meg nem puhul. Ugye mi... tovább

Lecsó, mi így szeretünk

A lecsó az egyik nagy kedvencünk. Ha valaki a közelben lecsót főz, magasra tartjuk az orrunkat, szaglászunk, és holnap már nálunk is az rotyog. Meghozza a kedvet, igazi nyáríze van. A legnagyobb serpenyőt kapom elő ilyenkor. Tudom, hogy nem lesz maradék, és különben is a felére esik össze. Füstölt szalonnát pirítok - jól süljön ki a zsírja, úgy a finom. Karikázok hozzá egy arasznyi füstölt kolbászt is. Ebbe a zamatos zsiradékba 3 fej felkockázott hagymát teszek. Hagyom, hogy így együtt rotyog... tovább

Amikor a paprika megszólal

A sütés-főzés számomra ugyanolyan folyamat, mint a kreatív tervezés. Jön egy ötlet, megnézem, milyen alapanyagok vannak itthon, vagy éppen mi csábít el a piacon. Most a gyönyörű kápia paprikák ihlettek meg. Hat darab húsos paprikát mostam meg, csumáztam ki és tettem egy hőálló tálba. Meglocsoltam olívaolajjal, és előmelegített sütőben 200 fokon 30-40 percig sütöttem. Amikor kezd néhol a héj feketedni, akkor a másik oldalára fordítom. Mielőtt kivenném a sütőből, 4-5 gerezd, szeletekre vágott f... tovább

Csodás limonádék

A nyári hőségben mi sem esik jobban, mint egy frissítő limonádé. Most bemutatunk nektek három változatot, mely garantáltan felüdülést jelent mindenkinek a kánikulában. Próbáljátok ki! 1. Gyümölcsös limonádét készíthetünk idénygyümölcsökből, jelen esetben málnából, szederből, barackból. Nincs más dolgunk, mint összeturmixolni a gyümölcsöt, hozzáadni ízlés szerint folyékony édesítőt vagy cukorszirupot, két citrom levét és egy liter vizet. Jégkockával, mentalevéllel tovább fokozhatjuk hűsítő hat... tovább

Olaszok ihlették

Ronda, de finom. Így jellemezhető tömören az a zöldségleves, ami téli napokon a nyarat idézi, a kánikulában pedig egy csöppnyi felüdülést hozhat. Elkészítése végtelenül egyszerű. Valójában állandó receptje sincs, hiszen bármilyen zöldségfélét felhasználhatunk elkészítéséhez. Egy lehetőség a végtelen sok közül: - 4-5 közepes méretű sárgarépa - 2 fehérrépa - 1 közepes cukkini - 1 fej vöröshagyma - 1 póréhagyma - 25 dkg zöldborsó vagy zöldbab - 1 citrom - só, fehérbors - 1 evőkanálnyi vaj - 2 do... tovább

Büntetlen bűnözés

Ez aztán a non plus ultra. „Alig” kalória, fantasztikus élmény. 4 személynek:   - 2 dl Hulala cukormentes habalap - 2 doboz 500g-os natúr joghurt - 1 tasak zselatin - 0,5 dl tej - pár csepp folyékony édesítő - ízlés szerint málna, szeder, ribizli   A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a natúr joghurtot, a gyümölcsöt, az édesítőt és az előzőleg meleg tejben feloldott zselatint. Jól összekeverjük az alapanyagokat, és kis tálakba töltve hűtőbe helyezzük. Mit is mondhatnánk? Aki nem próbált... tovább