“eteti magát”

Kedvenclistára fel vele: félórás sütőtökleves!

A sütőtököt eddig csak sütve ettem, desszertként. Apukám ajánlotta, hogy próbáljam ki levesként is. Kaptam is pár darabot a kertjéből. Egy közepes nagyságút választottam ki erre a kísérletre. Jól sikerült, felkerült a kedvencek listájára. tovább

Édes élet cukor nélkül

Rengeteget halljuk, olvassuk, hogy  a cukor nem egészséges. Én személy szerint már legalább négy éve kiiktattam az életemből. Ez nem azt jelenti, hogy soha semmit nem fogyasztok, ami édes, de már napi szinten egyáltalán nem része az életemnek, csupán alkalomadtán fogyasztok agyonédesített terméket. Bevallom őszintén, konkrétan nem figyeltem meg, hogy milyen változásokat észleltem a szervezetemben, mióta elhagytam a cukrot, de az tény, hogy lefogytam, és ettől sokkal jobban kezdtem magam érezn... tovább

Csokis-kekszes almatorta sütés nélkül

Lekerült a fákról és ládákban várja a telet az alma. Most még harsanós, ropogós, lédús, kemény ez az őszi gyümölcs. Hűvös, borongós estéken bevett szokás nálunk, hogy almázunk. Én hámozom, darabolom, a srácok meg eszik. Vagy a férjem hámozza, darabolja, mi meg esszük. Közben filmet nézünk vagy beszélgetünk. Az alma azonban kiváló süteményalap is.  tovább

Nyáridéző mediterrán egytál

A nyár emléke akkor a legintenzívebb, ha a szánkban érezzük. E borongós őszi napon idézzük fel a napsütés és vízpart hangulatát ezzel a mediterrán egytálétellel! tovább

"A húsleves még a halálból is feltámaszt" - Így hozhatod helyre, ha bűnöztél

Van az úgy, hogy nem reggelizünk, ezért délelőtt farkaséhesen támadjuk meg a legközelebbi gyorséttermet, és amit csak tudunk, felfalunk. Cukros üdítő, hamburger, sült krumpli, shake, fánk – minden, ami szem-szájnak ingere. Már-már az unalomig ismételgetett tény, hogy az egyszerű szénhidrátok milyen betegségekhez vezetnek: cukorbaj, szív- és érrendszeri problémák, sőt Alzheimer-kór is kialakulhat. Azonban nincs minden veszve. Jordan Davidson, a Woman's Health oldalán összegyűjtött néhány olyan... tovább

Néha kell az a lassú, klasszikus, békebeli bableves

Ha hétvégére valamilyen négy fal közül kilépős programot tervezünk, előtte végiggondolom, hogyan is könnyíthetném meg magamnak erre a két napra a főzést. Ilyen nálunk a csülkös bableves. Jó nagy adagot főzök, ami kitart napokig, és mire a kondér aljára érünk, egyre finomabb és finomabb. Ebédre, vacsorára kiváló. Megunhatatlan és imádjuk. Ebéd mellé kiegészíthetjük akár egy gyors és könnyű meggyes piskótával is. Ne feledjük: nem elég szeretteinknek csak enni adni, megúszni és letudni. Fontos, ... tovább

Sós teasütemény délutáni ejtőzéshez

Angliában nagy hagyománya van a teázásnak és természetesen a mellé felszolgált süteményeknek is. Íme, egy lehetőség a sok közül, mivel is tehetjük teljessé a teázás élményét saját otthonunkban is. tovább

Sajtos-rozsos pogácsa

Egyre több a tudatos szülő, akik szénhidrátban és cukorban tocsogó helyett egészséges tízórait, uzsonnát szeretnének a gyermekük táskájába pakolni. Az alábbi rozsos pogácsa sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint fehér lisztes társa, mégis "gyermekkompatibilis". tovább

Kiadós, mégis könnyű őszi ebéd: temesvári szelet

Ahogy megyünk egyre beljebb az őszbe, bizony előkerülnek a tartalmasabb receptek a füzetkéből. Az alábbi egy gazdag recept, mégsem nehéz. Sem elkészíteni, sem megemészteni. Akár családi hétvégeken, akár vendégváráskor megállja a helyét. tovább

Erdély kincse: szeredai parasztcsorba

A lecsóhoz hasonlóan Erdély ismert ételének, a csorbának is rengeteg változata van. A vasárnapi ebéd első fogásaként is megállja a helyét ez a leves, amit különösebb konyhai rutin nélkül is bárki elkészíthet. tovább